Kahverengi Kokarca Fatsa'yı perişan etti
Asrın Felaketi Fındığımız, sebzemiz, meyvemiz tehlikede..R03; Fatsa'da yoğun olarak görülen kahverengi kokarca böceği insanlara hayatı zehir ettiği tek geçim kaynağı olan fındığa da büyük zarar verdi. Bazı mahallelerden gelen fındıklar kahverengi kokarca etkisi sebebiyle alınmayıp geri çevrilirken Fatsallar çığlık çığla acil önlem alınmasını istiyor.
Fatsa'da yoğun olarak görülen kahverengi kokarca böceği insanlara hayatı zehir ettiği tek geçim kaynağı olan fındığa da büyük zarar verdi. Bazı mahallelerden gelen fındıklar kahverengi kokarca etkisi sebebiyle alınmayıp geri çevrilirken Fatsallar çığlık çığla acil önlem alınmasını istiyor.
İşte vatandaşların görüşleri...
Ahmet Doğruca
Zaman geçirmeden mücadele yapılmazsa Karadeniz'de fındığın sonu gelir. Fatsa eski Tarım Müdürü Ahmet Doğruca Kahverengi kokarca böceği fındık üretimi için köprüden önceki son çıkıştır. Ülkemiz döviz gelirlerinin en büyük tarımsal ürünü fındık tehdit altındadır. Karadeniz Bölgesi çok büyük sıkıntı yaşayacak ve bunun için acilen önlem alınmalı, bunu vatandaşa bırakmak veya tarım Bakanlığına bırakmak çok büyük bir yanlıştır. Hep birlikte Ordu Valilik makamının koordinasyonuyla,
Ordu Büyükşehir Belediye'si, fındık borsası, Ziraat Odaları, Ticaret odaları hep birlikte organize olmalıdır. Sağlık Bakanlığı konaklama için evlere dahi giren zararlı için müdahil olmalıdır. Ordu tarımı belli süre ilaçlanmalıdır Hatta AFAD dahi organizasyona dahil edilmeli, sivil toplum ve valiliğin ilaç alımında vatandaşa desteği şarttır.
Bir yıl yok etmek yetmeyecektir. Popülasyonun durdurulması için ertesi yıl tekrar yapılmalıdır dedi
Ahmet Ebrem
Kokarca böceği bölgemiz tarımı için en büyük tehlike oluşturmaya başladı. Üretici olarak bu böcek yüzünden fındığımız elimizde kaldı. Tüccarlar almıyor. Dış görünüşte iyi gibi görünen fındık maalesef içinde çok sayıda çürük oluşmuş. Bakanlık tarafından önleminin bir an evvel alınmaması halinde durum daha da vahim olacak....
Çakır Demir
Bölgemizi işgal eden bu kokarca böceğini ben asrın felaketi olarak görüyorum. Fındık başta olmak üzere mısır, fasulye, biber, üzüm ve incir de bütün işgal altında. Ben bu tehlike karşısında ne yapacağımı şaşırdım. Her yer bu böcek tarafından sarılmış vaziyette. Şişelere toplayıp imha etmeye çalışıyorum ama ne kadar? Devletimiz tarafından gerekirse havadan ilaçlama yapılarak imha edilmesi gerekir. Vatandaşın ferdi olarak uğraşı bu felaketi önlemez.
Eda Parlak
Oturduğumuz mahallesinin sahil olması nedeniyle bölgemizde olduğu gibi arazilerimizin tamamında çok miktarda kokarca böceği işgaliyle karşı karşıyayız. Bu gidişata dur denilmezse gelecek yıl daha büyük felaket yaşayacağımız kesindir. Önümüzdeki yıl görülüyor ki bizleri açlık felaketi bekliyor. Bu duruma devletimizin bir an önce önlem alması gerekmekte, yoksa hep perişan olacağız, bölgemizde kıtlık baş gösterebilir.
Hatice Demir
Herkesin haykırdığı gibi bende acil hem de çok acil önlem alınması gerekiyor. Kokarca böceği fındık dahil her türlü ürünümüzü sarmış vaziyette. Bizim tek başımıza bir mücadele vermemiz mümkün değil. Devletin bu işe seferber olmasını istiyoruz..
Mehmet Ali Karahisar
Ben 56 yaşındayım böyle bir böcek afatına rast gelmedim. Fındığı bitirdi, şuan fındık elimizde kaldı. Haklı olarak TMO ve tüccarlar bozuk, çürük diye fındığımızı almıyor. Kokarca böceğinin fındıktaki tahribatını anlayamamışız. Çok kötü kokusu var. Havalarında uzun süre yağışlı gitmesi bölgemizde ilaç vurmayı engel olması nedeniyle işte sonuç bu oldu...
•Muharrem GÖÇ