CHP Fatsa ilçe başkanı Murat İnanlı, “Başkan Kibar top çevirmek yerine, sorunları açıklığa kavuştursun”
CHPR00;Fatsa İlçe Başkanı Murat İnanlı “Belediyeciliğin kişisel ranta değil, mahalle ve komşularına dönük olmasını istiyoruz. Belediye bütçesine kamu adına sahip çıkmak, bütçenin Fatsa’ya harcanması ve bunu takip etmek, sorgulamak en temel yerel hakkımızdır.”CHP Fatsa ilçe başkanı Murat İnanlı, ilçe başkanlığında düzenlediği basın toplantısında başkan Kibar’ı sorunları açıklığa kavuşturmak yerine top çevirmekle uğraştığını söyledi.
Başkan Murat İnanlı yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı basın toplantısında şunları söyledi :
Geçtiğimiz günlerde hem Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Hilmi Güler hem de Fatsa Belediye Başkanımız Sayın Etem Kibar ilçemizde faaliyet gösteren altın madeni işletmesi ile ilgili talihsiz açıklamalarda bulundular. Sayın Bakan topu hukuka atarak, söylemlerinin tam aksine top çevirmeye devam etti. Tam 20 ay önce bir toplantıda kendisi ile konuşma fırsatı bulduğumda, kendisine Ordu ile ilgili turizm, tarım, hayvancılık, temiz enerji, imar gibi konularda söylemlerini desteklediğimi ifade ettiğimde şu sözümü de eklemiştim: ‘Fatsa’daki altın madeni faaliyetlerine devam ederken söylediğiniz her şeyin altı bomboş kalır.’ O da bana konunun uzmanı olduğunu ve araştıracağını belirtti. Tam 20 ay geçti üzerinden. Görüyoruz ki hala aynı yerdeyiz. Bir arpa boyu yol alamamışız. Tabiri caizse, 20 aydır madenle ilgili orta sahada top çeviriyor Sayın Bakan.
Belediye Başkanımız Etem Kibar’ın açıklamaları Fatsa ve Fatsalıların geleceği için daha da endişe vericidir. Fatsa’nın en büyük sorunlarından biri olan siyanürle altın işleme konusunda, duyarlılık ve sorumluluk gösteren hemşerilerimiz için “samimi bulmuyorum” demesi, “Bu arkadaşlarımızı kışkırtanlar var” demesi Sayın Başkana yakışmamıştır. Bakın Altın Madeni ile ilgili Odalar konuşuyor, STK’lar konuşuyor, muhtarlar konuşuyor, dernekler konuşuyor, vatandaş konuşuyor. Hangi söylemler samimi bulunmuyor?
Fatsa üzerine düşünen, üreten, dertlenen; çocuklarının, torunlarının geleceği için endişe eden, korumaya çalışan halkımızın siyanür ile altın işlemenin zararları üzerine yaptığı konuşmaları, açıklamaları samimi bulmadığını söyleyen Sayın Başkan’ın “Siyasette Fatsa Modeli” söyleminin altı boş kalıyor.
Sorumlu olduğu bölgenin hak ve menfaatlerini koruması için, bölge halkının huzur, esenlik, sağlık ve mutluluğu yönünde gereken önlemleri alması için seçilmiştir Sayın Başkan. Bu arada Sayın Başkan maden alanının yeri ile ilgili hem “Görüntüsü bile rahatsız ediyor” diyor hem de “hiç bir zararı yok” şeklinde ifadede bulunuyor. Anlaşılan Etem beyin kafası karışmış.
Bunu da kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.
Bugüne kadar konunun muhatabı olmadığını belirten Fatsa Belediye Başkanı Sayın Etem Kibar’a bir hatırlatma yapmak istiyoruz.
7 yıldır altın madeni ile ilgili Fatsalıların şikayetine, isyanına, direnişine kulak tıkayan, sırtını dönen iktidar partisi milletvekilleri dururken,
İktidar partisinin en üst merciinde Genel Başkan Vekili olarak görev yapan hemşehrimiz dururken,
İl-ilçe başkanlarınız dururken, Devletimizi temsilen Sayın Valimiz, Kaymakamımız dururken, yetkinizin olmadığını söylemenize rağmen, televizyon programına katılarak açıklama yapmış olmanız, bundan böyle herkes, her kesim için konunun muhatabı olduğunuz anlamına gelmektedir.
‘Tabiatı hoyratça yok etmek, sebepsiz yere ağaca, denize zarar vermek Rabbimizin emanetine hıyanet etmektir’. Bu söz bana ait değildir. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a aittir. Şimdi eminim bu sözü kullanmamı birçok kişi eleştirecektir. Ve ekleyecektir. Altın madeni çalışmalara sebepsiz yere değil. Ülke menfaatleri söz konusu diyeceklerdir. Biz de onlara hangi ülke menfaatleri diye sormadan edemiyoruz. Senelerdir soruyoruz. Hangi ülkeye menfaat sağlıyor? Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik anlamda ne kadar fayda sağladığı raporlarla sabittir. Dünyadaki güç sahiplerinin, yasal mevzuatları daha müsait Kanada veya Avustralya şirketi gibi gözükerek, ellerinde altın arama ruhsatları bulunan yerli isP7; birlikçileri üzerinden çıkardıgM4;ı altının %4-8’ıM5;nıM5; TürkıM5;ye CumhurıM5;yetıM5;’ne verıM5;p, geri kalanını Hollanda üzerinden kendi memleketlerine götürüyorlar. 5 yılda altın madeninin devlet hazinesine katkısı sadece 9.2 milyon dolardır. Sebep 5 yılda 9.2 milyon dolar mıdır? Sormak gerekmez mi? Sorgulamak gerekmez mi? Biz kime hizmet ediyoruz? Biz, evlatlarımız, atalarımız, torunlarımız, suyumuz, toprağımız, havamız neden zehirleniyoruz? Tüm Ordu bölgesinde tarım ve hayvancılık adı altında bir çok ürün konusunda toplamda yıllık 550 milyon dolar gelirimiz risk altındadır. Kirlenen temiz su kaynaklarımız, kesilen ormanlarımız ve kaybedeceğimiz fındığın bedeli ise ödeyemeyeceğimiz bir bedel olarak kalacaktır. Bunları sorguladığımızda art niyetli mi oluyoruz, dışarıdan gelen mi oluyoruz?
İLİM YAYMA CEMİYETİ
‘Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün “ Mülkiyeti Belediyemize ait Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Sed Caddesi No:2 adresinde bulunan, Belediyemiz tarafından daha önce Elekçi Kafe olarak işletilen taşınmazın İlim Yayma Cemiyeti tarafından “eğitim, kültür ve sosyal hizmetler ile kitap kafe” olarak kullanılmak üzere ortak hizmet projesi kapsamında tahsisi talep edilmektedir. Söz konusu taşınmazın 5393 sayılı Belediye Kanununun “Belediye meclisinin görev ve yetkileri” başlıklı 18/e maddesi “Taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması hâlinde tahsisin kaldırılmasına; üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi otuz yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesisine karar vermek.” ile “Diğer kuruluşlarla ilişkiler” başlıklı 75/c maddesi “Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, kamu yararına çalışan dernekler, Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınmış vakıflar ve 7/6/2005 tarihli ve 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu kapsamına giren meslek odaları ile ortak hizmet projeleri gerçekleştirebilir. Diğer dernek ve vakıflar ile gerçekleştirilecek ortak hizmet projeleri için mahallin en büyük mülki idare amirinin izninin alınması gerekir.” hükümleri kapsamında Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler ile Kitap Kafe Hizmetinde kullanılmak üzere 10 yıl süre ile bedelsiz olarak İlim Yayma Cemiyetine kullandırılması amacıyla ortak hizmet projesi gerçekleştirilmesi, bu kapsamda protokol düzenlenmesi ve bu protokolün imza edilmesi için Belediye Başkanına yetki verilmesi hususunda karar alınmak için yazımızın Belediye Meclisince görüşülerek uygun kararın alınmasına ilişkin” 05.11.2020 tarih ve 14680 sayılı teklifinin görüşülmesi.’ Meclise getirilen madde bu. Bu madde çok sıkıntılı bir madde. İçeriğiyle, meclise getirilişiyle, oylanmasıyla çok sıkınıtılıdır. Öncelikle bu maddenin bulunduğu toplantı bilgisi meclis üyelerine 4 Kasım günü yani 1 gün önce bildirildi. Gündem maddeleri akşam 21:41’de iletildi meclis üyelerine. Nasıl bir istişare kültürü bu? Neden yangından mal kaçırırcasına? Açıklayın bir hafta önceden. Kamuoyu tartışsın. Vatandaşa soralım. Öyle alalım kararları. Kimin malını kime veriyorsunuz? 10 yıllığına. Bedelsiz. Fatsa’nın cemiyetlere cemaatlere verecek bir sandalyesi bile yoktur. Biz kaynak yaratmaya çalışıyorduk. Ne oldu? Bütün sorunlarımız çözüldü herhalde. Alt yapımız tamam herhalde. Yollarımız tamam herhalde. Su problemimiz çözüldü herhalde. Trafik sorunumuz çözüldü mü? Pandemi derdi bittimi? Ekonomik sorunlar bitti mi? İşsizlik derdi çözüldü mü? Ne oldu, ne değişti? Fatsa Belediyesi her işletmesini kendi işletecekti. Sayın Başkan’ın doğrudan beyanı var bu konuda birkaç kez üstüne basa basa. Zor durumdaki Fatsa Belediyespor’a gelir yaratabilmesi için iki işletme verildiğinde ses çıkartılmadığı için mi bu cesaret? Fatsa Belediyespor ile İlim Yayma Cemiyeti bir mi?
Yok biz beceremiyoruz, işletemiyoruz deniyorsa da, bu şehirde kamu için faydalı işler yapmış, yapan, yapacak olan bir sürü başka kurum ve kuruluş var. Kızılay var, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü var, Gençlik ve Spor Müdürlüğü var, Atatürkçü Düşünce Derneği var. Ülkemizi, vatanımızı, topraklarımızı, özgürlüğümüzü borçlu olduğumuz Şehit ve Gazilerimize ait bir Dernek var.
Belediye Meclis Toplantısında söz konusu taşınmazın 10 yıllığına bedelsiz olarak İlim Yayma Cemiyetine verilme yetkisi 11 oya karşılık 15 oyla Belediye Başkanımız İbrahim Etem Kibar’a verildi. Bu anlamda Fatsa lehine oy kullanan tüm Belediye Meclis üyelerimize teşekkür ederiz. Yetki artık Sayın Başkan’da.
Bir kez daha yinelemekte fayda var. Fatsa Belediyesi’ndeki ekonomik sıkıntılar ortadayken, Belediye’nin yaratabileceği her kuruş gelir kalemine ihtiyacı vardır. Elekçi Kafe kolaylıkla gelir yaratılabilecek bir yerdir ve Fatsa Belediyesi’nde kalmalıdır. Sayın Başkan Fatsa’nın birliğini bozmak istemiyorsa söz konusu işletmeyi Belediye’nin çalıştırmasını sağlamalıdır.
30 MİLYON TL
"Toplamda 26 milyon TL’ye mal olan yeni belediye binasının yaklaşık 20 milyon TL’sini biz ödedik"
“14 milyon civarında borç için icra takibi başlamıştı. Onu da kapatarak 3 ay önce yeni belediye hizmet binamızda hizmet vermeye başladık.”
“Alt kattaki işyerleri ve ikinci katta bulunan ofisler satılmış, 30 milyon TL’ye yakın bir gelir elde edilmiş. Ama gel gör ki binanın borcunu biz ödedik.”
Bu ifadeler Sayın Başkan’a aittir. Bizim Kasım ayının ilk meclisinde soru önergesi olarak verdiğimiz birkaç sorudan birine kısmen cevaptır bu ifadeler. Bizim verdiğimiz soru önergesine henüz cevap gelmedi. Aralık ayı meclis toplantısında bekliyoruz. Sayın Başkan Fatsalıların sorduğu bir soruya hem de Elekçi Kafe oylaması yapıldığı anda meclise katılmayıp Ünye’de bir radyo programında cevap vermiş, Fatsalılardan önce Ünyeliler öğrenmiştir cevabını. Sayın Başkan’ın ifadesine göre bir önceki yönetim yeni belediye binasındaki dükkan ve ofislerin satışlarından 30 milyon TL gelir elde etmiş, ancak yeni yönetim göreve geldiklerinden itibaren yeni bina ile ilgili 20 milyon TL borç ödemiştir. Ortada çok ciddi bir mesele vardır. Sadece bu değil ki mesele. Senelerdir söylüyoruz, anlatıyoruz, soruyoruz. Bu şehirde 15 senedir belediyenin neredeyse tüm mülkleri satıldı, defalarca asfaltlar söküldü yeniden döküldü. Ve her defasında vatandaştan yol katılım payları aldılar. 2018 yılında geleceğe yönelik inşaat ruhsatlarından 32 milyon TL gibi bir gelir elde edildi. Sadece 2018 yılında yeni belediye binası mülk satışları ve eski belediye iş hanı mülk satışları ile beraber 70 milyon TL’lik bir gelir söz konusu. Sene 2020. Belediyemizin borcu ne kadar bilmiyoruz.
Belediye yönetimi göreve geldiğinde Yolsuzluk Araştırma Komisyonu kurdu. Biliyoruz. 20 ay oldu. Artık bu komisyonun hazırladığı raporları kamuoyuna sunma vakti geldi de geçti bile. Buradan çağrımızı yapıyoruz. Bu raporlar kamuoyu ile paylaşılsın. Sayın Başkan’ın yine belediye meclisinde meclis üyelerine geçmiş dönemle ilgili suç duyurusunda bulunacağına dair taahhüdü var. Gereğini rica ediyoruz. Biz konuyu takip ediyoruz. İleriki günlerde belediyeden söz konusu evrakları mizanları talep edeceğiz. Hesap uzmanlarımız inceleyecek. Hali hazırda şikayet dilekçesine konu olacak ifadeler mevcut. Bu ifadeler bile İçişleri Bakanlığından müfettiş talep etmek ve hatta Savcılığa suç duyurusunda bulunmak için yeterlidir.
Yaşadığımız mahalle ve sokağa sahip çıkmak, Belediyeler üzerindeki vesayete karşı durmak, demokratik kazanımları koruyarak kent hakkını savunmak bizim başlıca görevimizdir. Amacımız Fatsa’nın sorunlarına sahip çıkılması, kaliteli ve sürdürülebilir günlük yaşamın egemen olmasıdır. Temiz Toplum istiyoruz. Kişiye dayanan ve keyfi yönetimleri reddetmek için ortak aklı egemen kılmak istiyoruz. Belediyeciliğin kişisel ranta değil, mahalle ve komşularına dönük olmasını istiyoruz. Belediye bütçesine kamu adına sahip çıkmak, bütçenin Fatsa’ya harcanması ve bunu takip etmek, sorgulamak en temel yerel hakkımızdır.