DR. ARALAN “EV HANIMLARIYLA BİRLİKTE SAĞLIKLI YAŞAMA YÜRÜYORUZ”

Programla ilgili bilgi veren Fatsa Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Işıl Aralan, "Bu etkinliğin amacı, fiziksel aktivitenin gerekliliği ve yararı konusunda, toplumun bilinçlendirilmesidir. Fatsa'da yaptığımız bu etkinlikte bizden desteğini esirgemeyen İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Küçükoğlu'na ve İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Çetin Gündoğdu'ya teşekkür ederiz" dedi.
Aralan şu açıklamaları yaptı: "2014 yılı "Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı" ilan edilmiştir 29.12.2013 tarihinde Ordu İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Ordu'da "Sevdiklerimizle Birlikte Sağlıklı Yaşama Yürüyoruz" takiben Ocak ayının son Pazar günü yine Ordu'da "Sağlık Çalışanlarıyla Birlikte Sağlıklı Yaşama Yürüyoruz" etkinliği düzenlenmiştir. Yine aynı çerçevede şubat ayının son Pazar günü olan 23.02.2014 tarihinde de Fatsa'da, "Ev Hanımlarıyla Birlikte Sağlıklı Yaşama Yürüyoruz" sloganıyla tüm halk davet edilerek, yürüyüş yapıldı.
Bu etkinliğimize verdiği destek ve katılımlarından dolayı başta kaymakamımız Sn. Bekir Atmaca'ya, Garnizon Komutanı Binbaşı Salih Gödek'e, Belediye Başkanımız Hüseyin Anlayan'a, Belediye Başkan Yardımcısı Sn. Bülent Yücetepe'ye, İlçe Emniyet Müdürü Haluk Yıldız'a, diğer kurum amirleri ve personeline, yürüyüşe katılan tüm halkımıza teşekkür ederiz. Günümüzde toplumun fiziksel aktivite konusunda ilginin yetersiz olması, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılmaması ve giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını arttıran önemli nedenlerden biri olmuştur. Fiziksel aktivite, iskelet kaslarının kasılmasını gerektiren, dinlenme düzeyinin üzerinde enerji harcamasını sağlayan her türlü bedensel hareketlerdir. Yürümek, koşmak, bisiklete binmek, ev ve bahçe işleri, merdiven çıkma, oyun oynama fiziksel aktivite örnekleridir. Düzenli fiziksel aktivite, kas gücünü ve esnekliğini arttırır, eklem hareketliliğinin korunması ve arttırılmasında yardımcıdır. Kalp-damar sistemini güçlendirerek kalp krizi geçirme riskini azaltır, boya uygun vücut ağırlığına ulaşmaya ve yağ dokusunun azalmasına yardımcı olur. Yüksek kan basıncı ( hipertansiyon), kalp-damar hastalıkları, şişmanlık ( obezite ), şeker hastalığı ( diyabet ) kemik erimesi ( osteoporoz ), depresyon, bel ağrısı, kireçlenme ( artrit ) gibi birçok hastalıktan korur ya da var olanların şiddetinin azalmasına sebep olur ve beyin-damar hastalıkları gelişim riskini azaltır. Belirli bir program dahilinde ve profesyonel yardım almadan yapılacak egzersizlerde, bilinmesi gereken bazı önemli kurallar vardır. Daha önce hiç egzersiz yapmamış olanlar egzersize gün aşırı 10 dakika gibi sürelerle başlamalı ve bunu zaman içinde en az 30 dakika olacak şekilde arttırmalıdırlar. Egzersiz öncesinde kaslar yumuşak ve yavaş hareketlerle gerilerek ısınılmalıdır. Egzersiz sonrasında solunum ve dolaşım sisteminin dinlenme dönemine geçmesi için soğuma egzersizleri yapılmalıdır. Ani hareketler ve aşırı yüklenmenin daha önceden alışkın olmayan bireylerde yaralanmalara neden olabileceği unutulmamalıdır. Bilinen bir kronik hastalığı olanlar, egzersiz programına başlamadan önce kendilerini izlemekte olan hekimin onayını almalıdırlar. Egzersizle birlikte gelen şiddetli göğüs ağrısı ve nefes darlığının bir kalp hastalığının belirtisi olabileceği bilinmelidir. Açık havada yapılacak egzersiz için, hava kirliliğinin yoğun olmadığı ortamlar seçilmelidir. Bilinçsizce yapılan aşırı egzersiz sağlık için hareketsizlik kadar zararlıdır. Sonuç olarak, haftada 3-4 kez, günlük yoğun temponun içine sıkıştıracağımız yaklaşık 30 dakikalık yürüyüş bile, ruh ve beden sağlığımızın korunmasına yardımcı olacaktır. Sağlıklı ve hareketli günler dileklerimle” dedi.