SAĞLAM "BÖLGEMİZDE MAKİNELİ TARIM ÇOK SINIRLI"

Toplantıda Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Öztürk ve Fatsa Bal Üreticileri Birliği Başkanı Âlim Açmal, üyelerinin yaşadığı sorunları dile getirdi.
Bölgedeki sorunların bir bütün halinde çözülmesi gerektiğini söyleyen Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam, "Hayvancılıkta yem, işletme giderinin yüzde 60 ilâ 65'ni oluşuyor. Dolayısıyla özellikle kaba yem bölge için ciddî bir sıkıntı teşkil ettiği gibi önemli bir maliyet oluşturuyor. Bölgemizde makineli tarımı çok sınırlı uygulayabiliyorsunuz. Dolayısıyla bu da ciddi manada maliyete yansıyor. Bölgede tarımsal yoğunluk fındık bahçelerinde yaşanıyor. Ama en azından şunu bilmek lâzım, fındık bahçelerinde yetişen yabancı otların mekanik âletlerle değil, geçmişte yaygın olan kara tırpan yoluyla temizlenmesi gereklidir. Çünkü makine ile kesilen yabanî otları hayvanlar yiyemiyor ama kara tırpan kullanılarak kesilen otları hayvanlarımız yiyor. En azından fındık bahçelerinde bu uygulamaya gidilmelidir. Bu noktada bu tür bahçelere özellikle koyun hayvanını sokabilirsek hem bahçelerde ciddî manada toprağın havalanması sağlar hem de toprağı çiftlik gübresi noktasında belli bir doyuma ulaştırırız. Bu da fındıkta verime ve kaliteye yansır ve dolayısıyla da hayvanların yem giderleri azalır. Bölgemizde arazinin tomografik yapısı keçi gibi hayvanlar için uygundur. Süt verme ve sütteki yağ oranı oldukça yüksek olan bu hayvanlar, bölgemize kazandırılabilir. Bu konuyla ilgili 2012 yılında Ordu’da 10 tane il müdürü ve hayvan sağlığı müdürlerini kapsayan ve bakanlık temsilcilerinin katıldığı bir toplantı yapmıştık. O projeyle ilgili çalışma bakanlıkta sürüyor.
Bölgemizde ciddî manada simental ve montofon cinsi hayvanlara yöneliş var. Bunun da vatandaş tarafından haklı gerekçeleri var. Simental bir hayvanın yeni doğan yavrusu 30 kilogram olarak dünyaya geliyor. Dolayısıyla yavru kısa bir sürede besi ve satış seviyesine ulaşıyor. Bölgenin de gerçeklerini göz önünde bulundurduğunuz zaman hayvanın yaşama ihtiyaçlarının arasında özellikle kaba yemini karşılamakta zorluk çekiyoruz. Dolayısıyla bu da ister istemez hayvanın verimini düşüyor.
Fatsa, Ordu ilinde önemli bir ilçedir. Arkasındaki havzaya baktığınız zaman potansiyeli yüksek olan bir ilçedir. Yani bu ilçede oluşabilecek farkındalık, belirli bir zaman sonra oluşturacağı katma değerle ciddi manada yukarıdaki ilçelere de yansıyacaktır. Artık kendimize bir çizgi çizerek, bir eylem planı oluşturacağız. 2014 yılı içerisinde toplamamız gereken süt miktarı ve suni tohum yoluyla çoğaltacağımız hayvan sayısı ne kadar olacak bunları hesaplamalıyız. Yıllara yayarak, kendimize hedef belirleyeceğiz. Nerede eksiğimiz, yanlışımız var, bunların hesabını kendi iç muhasebemizde yapacağız. Beraberce bir bütünlük dahilinde sorunlarımızı çözeceğiz" dedi.