"Hapşırık" deyip geçmeyin...
“Isı ve nem değişiklikleri hastalıklara davetiye çıkarıyor”Bahar’ın gelmesiyle birlikte etrafımızda artan hapşırık sesleri, hasta olmasak da “Acaba biz de hastalanır mıyız?” endişesi yaratır. Bu endişeyi taşımamak ve bahar hastalıklarına karşı kendimizi nasıl korumamız gerektiğine ilişkin Şifa Tıp Merkezi Doktorlarından Dr. Ögün Madran’dan bilgi aldık.
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte ısı ve nem değişikliklerinin hastalıklara davetiye çıkardığını vurgulayan Ogün Madran, bu dönemde virüslerin en çok üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olduğunu söyledi. Dr. Ogün Madran, burun akıntısı, hapşırık, öksürük, halsizlik, hafif ateş şeklinde belirtilerle seyreden üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı neler yapmamız gerektiğine dair şu bilgiyi verdi; “Ses kısıklığı, kuruluk ve yanma hissi, boğuk tarzda öksürüklere neden olabilen Parainfluenza tiplerine de rastlanabilir.
Allerjik hastalıkların bir kısmı bahar aylarında artış gösterebilir. Özellikle çocukları, belirtilen üst solunum yolu enfeksiyonlarından korumak için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, hasta kişilerle temasın önlenmesidir. Bu amaçla kapalı ve kalabalık ortamlara girilmekten kaçınılmalıdır. Okul içinde bulaşmayı en aza indirmek veya önlemek amacıyla hasta çocuğun okula gönderilmemesinde büyük yarar vardır.
Bir çocukta bulaşıcı bir hastalık tespit edildiğinde okulun haberdar edilmesi gereklidir. Sınıfların düzenli havalandırılması, çocukların ortak kullanım alanlarında hijyen koşullarına dikkat edilmesi önemlidir. Tüm hastalıklardan korunmada doğru el yıkamanın çok önemli rolü vardır. Üst solunum yolunun virüs etkenli enfeksiyonlarında semptomatik tedavi yeterli olmaktadır. Ateşin düşürülmesi, tıkalı burun yollarının açık tutulması, sıvı alımının arttırılması önerilmektedir.
Baharla gelen hastalıklardan korunmada önerilen bir medikal tedavi bulunmamaktadır. Alerji her yaşta başlayabilir. Alerjik hastalıkların ortaya çıkmasını önleyen veya alerjiye bağlı yakınmaların şiddetini azaltabilen koruyucu ilaçlar doktor kontrolünde kullanılabilir. Grip aşıları, uygun mevsimde, uygun görülen çocuklara, doktor kontrolünde yapılabilir. Bahar mevsiminde şiddetlendiğini düşündüğümüz hastalıklar alerjikrinit ve astımdır. Sebebi artan polenler, nem ve rutubettir. Korunmak biraz zordur. Çünkü doğadan korunamazsınız. Bu tür hastalar ilaç kullanarak kendilerini koruyabilirler” dedi.
•Ahmet ALTAY