KIVILCIM' DA KONUŞAN FATSO BAŞKANI KARATAŞ BANKACILARA SESLENDİ; "BUGÜNÜN YARINI DA VAR"
Yaklaşık üç ay önce Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı görevini üstlenen Tayfun Karataş, Radyo Mega’da katıldığı Kıvılcım programıyla ilk kez üyelerine ve vatandaşlara hitabetme fırsatı buldu. Öncelikle kendisini ve ekibini bu göreve layık gördükleri için üyelerine teşekkür eden Tayfun Karataş, bu güne kadar yaptıklarını ve bundan sonra neler yapacaklarını anlattı. Tayfun Karataş’ın ayrıca bölgede ve ülkede yaşanan ekonomik sorunlar üzerinde görüşlerini açıkladığı Kıvılcım programı yaklaşık iki saat sürdü.
KURULTAYLAR YENİDEN YAPILACAK MI?
İlk olarak son yıllarda kurultayların niçin yapılmadığı sorusunu yanıtlayan Karataş, kurultayların altı yıl üst üste yapıldığı dönemlerde bazı kesimlerin “Bir faydasını görmüyoruz. Ne işe yarıyor?” şeklinde eleştirdiğini hatırlattı. Ve buna benzer birçok eleştiri yağmuruna tutulduğunu söyleyen Karataş, bir fidanın dikilmesiyle birlikte hemen meyve alınamayacağını, yapılan çalışmaların semeresini görmek için gayretli ve sabırlı olmak gerektiğini ifade etti. Karataş: “İç Anadolu’ya bağlantı yolları olarak özetleyebileceğimiz Fatsa-Korgan-Niksar, Fatsa-Aybastı-Reşadiye yolları, Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi, Cip Şenlikleri ve aklıma gelmeyen birçok proje kurultayın eseridir. Şu an Aybastı’da kurultay yapılmaktadır. Ama bunu Ticaret Odası yapmıyor.
Kurultayları ille de Ticaret Odası yapacak şeklinde bir mecburiyet yoktur. Kaldı ki; kurultayların yeniden yapılması konusunda herhangi bir girişim başlatılırsa hiç düşünmeden desteğimizi veririz. Öte yandan Fatsa ve çevresinin sorunlarını çözüme kavuşturmak için mutlaka kurultay yapmak gerekmiyor. Havzamızda bulunan bütün ilçelerimizle sürekli görüşme halindeyiz. Ayrıca sorunlarımızı ve çözüm yolları konusundaki görüş ve düşüncelerimizi, basınımıza ve siyasilerimize her fırsatta bildiriyoruz. “Sorunlar kurultay olunca takip edilir, olmazsa edilmez.” şeklinde düşünmemek gerekir.”
BANKALAR MUSLUKLARI KAPATMADILAR AMA…
Ülkede yaşanan krize orantılı olarak Fatsa ve bölgesinde de ciddi sıkıntıların meydana geldiğine dikkat çeken Tayfun Karataş, iş yapılmasına rağmen nakit sıkıntısının halen aşılamadığını, bunun da piyasaları hayati derecede etkilediğini söyledi. Bugün krize rağmen hiçbir kayıp yaşamayan ve hatta 2008 yılında ciddi oranda kar sağlayan bankaların, nakit sıkıntısı yaşayan piyasaları düşünmesi ve ona göre uygulama yapması gerektiğini savunan Karataş, oysa bugüne kadar bankalardan her hangi bir olumlu yaklaşım görülemediğini, aksine samanlıkta iğne arar gibi vatandaşın kusurunu aradıklarını vurguladı.
Vatandaşın gecikmiş taksitini veya yasal takibe düşmüş borcunu gerekçe göstererek, bu olağanüstü dönemde muslukları kapatan bankaların daha esnek olmaması durumunda nakit sıkıntısının iki-üç yıl sürebileceğini belirten Karataş: “Konuyu banka müdürlerine ilettiğimizde para musluklarını kapatmadıklarını söylüyorlar. Belki kapatmadılar ama musluğun içindeki süzgeç sayısını artırdılar. Oysa bugünün yarını da var. Yarın işler açıldığında bu kadar müşteri bulamayabilirsiniz. Karadeniz insanı kendisine yapılanı asla unutmaz. Öte yandan piyasayı rahata kavuşturacak sıcak para girişinin, hükümet tarafından bir şekilde sağlanması gerekir.” dedi.
KARATAŞ YÖNETİMİ İLK ÜÇ AYINDA NELER YAPTI?
Tayfun Karataş üç aylık dilimde yaptıklarını maddeler halinde şöyle özetledi:
Mart ayında bir hafta boyunca “İndirimli Günler” kampanyası yaptık.
Fatsa Anadolu Lisesiyle iş birliği yaparak “İnternette İş Yapmak” konulu seminer düzenledik.
Beş aylık dilimler halinde “Yabancı Dil Kursu” başlattık. Ve devam ediyoruz.
Esas işlevi insan kaynakları olan “İstihdam Bürosu” açtık.
Oda kimlik kartlarımızı yeniden ve daha verimli olacak şekilde düzenledik.
Çalışmalarımızın üyelerimiz tarafından daha iyi takibi için aylık Oda Gazetesi hazırladık.
Kumru’da Vergi Ödül Töreni yaptık. Her ay bir ilçemizde bunu gerçekleştireceğiz.
Satış elemanlığını hedefleyen Satış ve İletişim Teknikleri üzerine seminer verdik.
Bu seminerlerin benzerlerini özel hastanelerimizde de gerçekleştirdik.
Bağ-Kur İrtibat Bürosu’nu Sosyal Güvenlik Merkezi Hizmet Müdürlüğü’ne dönüştürdük. Giderleri üstlendik. Resmi anlamda haziranda başlayacak.
Bu arada Kosgep’le görüşme halindeyiz. Birçok avantajlardan yararlanmamız lazım…
İki dönümlük bir arazi bulduk. Buraya yeni bir Ticaret Odası Binası yapacağız. Belediye meclisi, konuyu haziranda görüşecek.
Aklına gelmeyen daha birçok çalışma olduğunu söyleyen Karataş, hızlarını kesmeyeceklerini, maratonu yüz metre gibi koşmaya çalıştıklarını ifade etti.
YEREL MARKETLERİ KORUMALIYIZ
Yabancı marketler konusuna da değinen Tayfun Karataş, onlara asla karşı olmadığını ancak yerel marketlerin korunması ve gözetilmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti. Ulusal marketlerin sadece kira verdiği ve birkaç kişi çalıştırdığı için Fatsa ekonomisine katkı sağladıklarını düşünmenin yanlış olacağını vurgulayan Karataş, bunun dışında ilçeye hiçbir ekonomik getirisinin olmadığını savundu.
Oysa yerel marketlerin her zaman yanımızda olduğunu, kazandıklarını çoğunlukla Fatsa’da harcadıklarını, eğer gelecekte de var olmalarını istiyorsak, milliyetçilik duygusunun ağır basması gerektiğini söyleyen Karataş: “Elbette kimseye müdahele edecek değiliz. Ancak birkaç kuruş ucuz diye yabancı marketlere gidersek, gelecekte yerel marketlerimizi bulamayabiliriz. Bir yabancı market, her ay Fatsa’dan bir trilyonu çekip alıyor. Ve kasada biriken para aynı gün genel merkezlerine gidiyor. Bu para Fatsa’nın parasıdır. Ekonomimiz bunu kaldıracak güçte değildir. Bana göre yabancı marketler, şehir dışına kurulmalıdır.” dedi.
•Ahmet ALTAY