CHP Fatsa İlçe Başkanı Murat İnanlı’dan başkanlara çağrı
.jpg)
Başkan inanlı yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi :
Değerli Esnaf Odası Başkanlarımıza çağrımızdır;
-Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Sayın Tayfun Karataş
-Ziraat Odası Başkanımız Sayın Haydar Gürsu
-Ticaret Borsası Başkanımız Sayın Ali Feyzi
-Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatif ve Madeni Eşya Sanayi Odası Başkanımız Sayın Ayhan Baş
-Şöförler Odası Başkanımız Sayın Muammer Küçüköksüz
-Gıda Maddeleri Odası Başkanımız Sayın Fatih Arslan
-Fiskobirlik Müdürlüğü Başkanımız Sayın Bünyamin Davu
-Tarım Kredi Kooperatif Başkanımız Sayın Mustafa Aktiken
-Mimarlar Odası Başkanımız Nebi Ölgen
-Giyim Eşyaları Odası Başkanımız Sayın Cemal Paşalıoğlu
Sayın Cumhurbaşkanımız’ın esnafa yönelik açıklamış olduğu tedbir paketi öncesinde “Türkiye yüzde 6,7 büyüdü. Böylece Türkiye, AB, G20 ve OECD ülkeleri arasında üçüncü çeyrekte en fazla büyüyen ülke oldu" derken, konuşmanın sonunda "Esnafa 3 ay 1000' er lira yardım yapacağız" açıklaması esnafımızı rahatlatmaktan çok uzaktadır.
Açıklanan destek paketinde esnafın biriken faturaları için bir öneri yok. SGK ve BAĞ-KUR prim borçları için herhangi bir açıklama yok. Esnaflarımıza yönelik icra işlemlerinin durdurulması için bir çalışma yok. Kayıt dışı çalışan, günlük kazanıp günlük harcayan 6 milyona yakın sokak esnafı için bir öneri yok. Mart ayında yaşadığımız kapanma sürecinde esnafın aldığı kredilerin de, tekrar kısıtlamaların başladığı esnafın siftah etmekte zorlandığı bu günlerde, ertelenmesine dair bir açıklama yok. Kısaca destek paketinde esnafın derdine gerçek anlamda derman olacak hiçbir öneri yok.
Esnafa aylık 500 TL ile 750 TL arasında kira yardımında bulunmak, 10 aydır siftah yapamayan, iş yerini kapatan esnafın kira giderlerini karşılamakla uzaktan yakından ilgisi yoktur. Bir dükkanın ortalama kirası ilçelerde bile 6-7000 TL. Büyükşehirlerde bu 10-15 bin TL. 500-750 TL kira yardımı bunun %10'u bile yapmıyor. Bu nasıl bir rahatlama sağlar? Bu dur-kalk-dur-kalk sürecinin aylarca devam etmesi ekonomiye kısa süreli sert kapanmadan daha fazla zarar veriyor. Esnafın bu şekilde 2-3 ay dayanacak gücü yok. Hükümet müjde beklentisi içerisine soktuğu yüzbinlerce esnafa açıkladığı bu paket ile adeta acı bir şaka yapmıştır.
Esnafa 3 aylık süreyle verilecek 1000 TL nakdi destek esnafın hangi sorununu çözecek? Aylık 1000 TL yani günlük 33,3 TL ile esnaf ev kirasını nasıl ödeyecek.? Karnını nasıl doyuracak? Evinin faturalarını nasıl karşılayacak?
Dünya ülkelerine baktığımızda kendi esnafına yardım üstüne yardım yapıyorlar. Almanya her bir esnafına karşılıksız 15 bin Euro’ya kadar karşılıksız yardımda bulundu. Amerika esnafını ve işçisini korumak için 349 milyar dolarlık maaş koruma paketi açıkladı. İspanya esnafını korumak için 3 milyar Euro karşılıksız yardımda bulundu. Battı denilen Yunanistan esnafının vergi borçlarını, kira ve faturalarını kendisi üstlendi. Hükümetin açıkladığı destek paketi yaklaşık 10 aydır açlıkla boğuşan esnafa tekrar açlığı layık görmekten başka bir şey değildir.
Esnaflarımızın yaşadığı gelir kayıplarının giderilmesi ve esnafımızın nefes alabilmesi için çözümün adresi bellidir. Çözüm Cumhuriyet Halk Partisi olarak esnafımız için açıkladığımız 17 Maddelik destek paketi ve gelir kaybı yaşayan esnafımıza aylık 2500 TL ile 3500 TL arası gelir desteği paketinin hayata geçirilmesidir. 278 millet bahçesine ayrılan bütçe 16 milyar lira iken, esnafımıza reva görülen 5 milyar lira mıdır? Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak esnafımızın yanında olmaya, onların sesi olmaya, sorunlarının takipçisi ve çözümü için mücadeleye devam edeceğiz.
Kıymetli Başkanlarım, 10 aydır esnafımızın ne yaşadığını, içinde bulunduğu durumu en iyi sizler bilirsiniz. Türkiye çok büyük, güçlü ve dinamik bir ülke. Yaşadığımız onca olumsuzluğa rağmen, ülkemiz yine de bu zorlu sürecin üstesinden gelecek, her vatandaşını, her ihtiyaç sahibini destekleyecek güçte. Ancak istemek zorundayız. Haklarımızı aramak, talep etmek zorundayız. Bütün bunları sadece Fatsa’dan da duyurmak dile getirmek yetmez. Biliyoruz. Eğer tüm odaların Genel Başkanlıklarına bu talepler iletilebilirse ses çok daha gür çıkar. Bu kamusal, toplumsal bir sorumluluğun yanı sıra insani ve vicdani bir sorumluluktur. Çok açık bir şekilde bilinmelidir ki; Bütçe, siyasi tercihleri gösterir. Hükümetin aldığı bu tedbir kararları, tercihinin millet olmadığını net bir şekilde göstermektedir. Bizlerin görevi bütçenin hakkıyla, adil bir şekilde, mümkün olduğunca milletten, vatandaştan yana kullanılmasını sağlamaktır.