MEZARLIĞIMIZA MI GÖZ DİKTİLER…
Günümüzde Büyükşehir Belediyelerinde başta olmak üzere herkese faydalı olan ve bu yönde olumlu tepkiler alıp kamu hizmetlerinde sosyal devlet anlayışının gereğinin yerine getirilmesinde pek çok belediye birbiri ile rekabet eder hale geldiler. Bunlardan biri de herkesin malum olduğu üzere cenaze hizmetleridir.Günümüzde Büyükşehir Belediyelerinde başta olmak üzere herkese faydalı olan ve bu yönde olumlu tepkiler alıp kamu hizmetlerinde sosyal devlet anlayışının gereğinin yerine getirilmesinde pek çok belediye birbiri ile rekabet eder hale geldiler. Bunlardan biri de herkesin malum olduğu üzere cenaze hizmetleridir. Ordu geneli mezarlıklarında imam, gassal, şoför ve kazı gömü personeliyle, nakil, defin işlemleri gibi cenaze hizmetleri verilmektedir. Bu hizmetler de vatandaşlar tarafından olumlu tepkiler almaktadır. Ordu İlinin Büyükşehir olmasından sonra pek çok kamu hizmeti tesisi işleminin Büyükşehir Belediyesi yetkisine geçmesi nedeniyle Fatsa Belediyesinin sembolik bir kamu binası halini aldığı, hizmet almak isteyen vatandaşların Büyükşehir belediyesine yönlendirildiği bu tespiti desteklemektedir.
Fatsa’da evkaf mahallesi bölgesinde yer alan asri mezarlığın günümüzde yetersiz kalması nedeniyle Fatsa Belediyesi tarafından Devlet Hastanesi arkasında bulunan boş arazinin
mezarlık yeri olarak tahsis edildiği ve faaliyete geçmesi için altyapı çalışmalarının devam ettiği kamuoyu ile paylaşılmıştır. Vatandaşlardan mevcut asri mezarlıkta yürütülen birtakım çalışmalar için gelen şikayet üzerine haber ekibimizin yerinde yaptığı incelemede mevcut mezarlık yollarının daraltılarak tek şeride düşürüldüğü ve buradan yeni bir defin alanının elde edilerek kullanılacağı yönünde bilgi edinilmiştir. Hizmet bu şekilde anlatıldığında vatandaş şikayetlerinin yersiz olduğu düşünülebilir ancak olaya farklı açıdan yaklaşıldığında insanların aklına yeni bir rant kapısı elde edildiği, belediyelerin gelir elde edebilmek adına cenazelere dahi göz diktiği görüşü hakim olmaya başlamıştır. Özel bilgi, deneyim, tecrübe sahibi olmasına gerek kalmadan sade bir vatandaşın dahi mevcut mezarlık alanının halihazırda planlı ve programlı olmadığı rahatça tespit edilebilmekteyken geniş olan yerlerin tamamının daraltılması hiç mantıklı görülmemektedir. Bugün için değerlendirildiğinde geçici olarak yer sorunu elbette çözülebilir. Ancak gelecek için değerlendirdiğimizde ileride telafisi mümkün olmayan sorunlarla karşılaşmamız apaçık ortadadır. 1960’lı yıllarda Sakarya İlkokulunun yanında Fatsa Asri Mezarlığı vardı. Bende bu hususu hayal meyal hatırlamaktayım. Mezarlığın şehir içinde kalması ve yetmemesi nedeniyle oradan kaldırılarak mevcut asri mezarlığa nakli gerçekleşmişti. Duygusal açıdan bakıldığında taşınma sırasında da oraya yakınlarını kaybedip defneden insanların acıları yeniden tazelenmiştir. Demek ki o zamanda gelecek düşünülmeden hareket edilmiş ve sorunun çözümü bu şekilde alınmıştı. Şimdi de geçmişteki bu rezaletten ders almak yerine aynı yönde hareket etmek hiç akıl karı görünmemektedir. İnsanların yıllardır alışkın olduğu düzeni bozmak, gelecek nesilleri düşünmemek, bir yandan muasır medeniyetler seviyesine erişme yolunda ilerlemeye çalışıp diğer yandan 3.dünya ülkelerinin yönetimlerini uygulama tezatlığı ağlanacak halimize güldüğümüz anlamına geliyor. Zaten Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra köstebek yuvası haline gelen yolları gördükten sonra, ‘’Dirimize rahat yokken bari rahat bırakında ölümüz rahat etsin’’ diyenlerin sesleri her geçen gün çoğalmaktadır. Umarım Büyükşehir Belediyesi bu hatadan bir an önce döner ve zaten kısıtlı olan alanları daha da kısıtlı hale getirme yolundaki eyleminden vazgeçer.
* F. Cumhur ALTUNTAŞ