CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, "Milletvekilleri Milletin Değil, Genel Başkanın Vekilleri"
"Ben buraya bir derdimizi, memleket meselemizi paylaşmaya geldim" diyen CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, mevcut anayasa da hayat bulan kuvvetler ayrılığı kavramının eğer 16 Nisan'da "Evet" çıkması halinde yok olacağı iddası üzerin kurguladığı konuşmasında "Kuvvetler ayrılığı varsa; demokrasi var, anayasa var. kuvvetler ayrılığı yoksa; demokrasi yok, anayasa yok" dedi.
Milli irade vurgusu yapan Erdoğdu, yasama, yürütme ve yargının önemine değinerek; İnsan Hakları Evrensel Sözleşmesine göre bu üç kurumun ayrı ve birbirinden bağımsız olması halinde demokrasiden ve anayasadan söz edilebileceğini hatırlattı.
Partili Cumhurbaşkanı'nın Meclis'e girecek milletvekillerinin listesini hazırlayacağını ve dolayısıyla da yasamadaki ağırlığın yüzde 50 artı 1 ile seçilecek cumhurbaşkanında olacağını belirten Erdoğdu, yasamanın yetkisizleşeceğine ve yasa çıkarma yetkisini cumhurbaşkanına devretmiş olacağını söyledi.
Mevcut sistemde Meclis'in yasama görevi ile birlikte bünyesinden çıkan yürütmeyi denetleme yetkisinin bulunduğunu ancak referandumdan evet çıkması halinde bu yetkisini kaybedeceğini iddia eden CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu "İki kolu, iki bacağı bağlanmış, Meclis'in beli kırılmış olacak. Halka sunulan anayasa değişikliğinde Cumhurbaşkanının kaç yardımcısının olacağına, kimlerin bakan olacağına dair bir hüküm dahi bulunmuyor" dedi.
Anayasadan ve demokrasiden bahsetmek için ikinci önemli hususun yargı bağımsızlığı olduğunun altını çizen Aykut Erdoğdu, yargının yürütmeden bağımsız olması gerektiği belirterek "Anayasa mahkemesinin görevi, Meclis ile Cumhurbaşkanı arasındaki uyuşmaya bakıyor. Teklif edilen anayasa değişikliğinde ise 15 üyesi bulunan Anayasa Mahkemesine Cumhurbaşkanı 12 üye atıyor" dedi ve anayasa mahkemesinin bağımsızlığının tartışmalı hale geleceğini ifade etti.
Hakemler ve Savcılar Kuruluna dair de yeni düzenlemede yanlışlar bulunduğunu söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, 13 üyesi bulunan kurula Cumhurbaşkanının 6 üyeyi doğrudan atayacağını ve bunlardan ikisinin adalet bakanı ile adalet bakanlığı müsteşarı olduğunu hatırlatarak "Kalan 7 üye ise Meclis tarafından seçilecek ki muhtemelen bunlardan da 5'i Meclis'te çoğunluğu bulunan parti tarafından belirlenecek, yani iktidar belirlemiş olacak" dedi.
Kuvvetler ayrılığının olmadığı yerde seçimden ve sandıktan söz edilemeyeceğini söyleyen Erdoğdu, "Kuvvetler ayrılığı yoksa siz yoksunuz. Kimsenin kimseyi ikna etme zorunluluğu kalmayacak" diyerek, muhalefetin olmayacağını, seçimin olmayacağını söyledi.
Mevcut anayasada cumhurbaşkanının "Vatana ihanet" suçu dışında yargılanamadığı söylemin doğru olduğunu belirten ve sorumluluğu olmadığını hatırlatan CHP İstanbul milletvekili Erdoğdu, "Evet çıkırsa yargılanacak diyorlar. Nasıl olacak? Kendi belirlediği bir listenin hakim olduğu Meclis mi yargılayacak? Hayır" dedi.
Demokrasinin temel unsurunun şeffaflık olduğunu söyleyen Erdoğdu, buna eriş için ise özgür medyanın önemli olduğunu ancak günümüzde bu durumdan bahsetmenin mümkün olmadığını, ayrıca yürütülen kampanyaların ise adil ve eşit ortamda gerçekleşmediğini iddia ederek, bir tarafda milyarlarca lira harcayan 'Evet' cephesinin, diğer yanda ise kıt kanata 'Hayır' kampanyası yürütenlerin olduğunu söyledi.
"Onlar devletin hazinesinden ya da hazineyi soyanlardan tedarik ediyorlar" diyen Erdoğdu, özgür yazan basının ve özgür karar veren yargının olmadığından şikayet ederek; FETÖ'cü, PKK'lı yakıştırmaları ile karalama yapıldığını söyledi.
Milletvekillerinin milletten ziyade genel başkanların vekili konumunda olduğunu itiraf eden CHP İstanbul milletvekili Aykut Erdoğdu, önseçim yapan CHP'nin aynı kategoride olmadığını sözlerine ekledi.