TMMOB Siyanüre hayır dedi
Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği Yukarıbahçeler Mahallesi Engiz mevkiinde siyanürle altın arama yapılmasına karşı durarak, “Siyanüre hayır “ diyerek bir basın açıklaması yaptılar.Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği Yukarıbahçeler Mahallesi Engiz mevkiinde siyanürle altın arama yapılmasına karşı durarak, “Siyanüre hayır “ diyerek bir basın açıklaması yaptılar.
İlk olarak Fatsa Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen basın toplantısına TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Küçük, Artvin Murgul Çevrecileri Siyanür karşı Platform üyesi TMMOB öğrenci üyesi Görkem Durmuş, TMMOB üyesi Ercüment Cervatoğlu, TMMOB yürütme kurulu üyesi Mehmet Torun, Fatsa Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Osman Güvenalp, Derelerin Kardeşliği Yürütme Kurulu Üyesi Resul Şahin, çevreciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Cumhuriyet Meydanı’ndaki ilk açıklamayı yapan TMMOB üyesi Ercüment Cervatoğlu: “Fatsa halkının siyanürle altın aranmasına karşı direnişi devam ediyor. Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği’nin sizin yaşadığınız sorunlardan farklı bir sorunu yok. Özgürce barış mücadelesi içinde meslek ve meslektaş sorunlarına sahip çıkmak istiyor. Hükümet, çıkarmak istedikleri torba yasalarla mesleki örgüt olarak gördüğümüz birliğimizi dağıtmak istiyor. Bizlere de bir ayar çekmek istiyorlar; fakat bizler Türkiye’nin her yerine giderek sesimizi duyuruyoruz, duyuracağız.” dedi.
Taş ocaklarına, kıyılarına ve doğasına sahip çıkan vatandaşların Fatsa’da olduğunu belirten TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Küçük: “Toprak yok edilirken yetkililer nerede? Halka karşı suç işleyenler için jandarmayı, çarşıdan polisi çıkarırken neden müdahale etmiyorsun. Diyorlar ki, birileri gelip buraları karıştırmak istiyor. Evet karıştırmak istiyoruz. Siyanürün bir zararı yoktur diyorlar. Diyenler o siyanürün küçük bir parçasını su bardağına atsın, içmese bile ölür. Bir nefes çeksin eğer ayakta kalırsa biz davamızı geri çekeceğiz. Yılların direnişini sürdüren Fatsa Halkını saf mı zannediyorlar” dedi.
Artvin Murgul Siyanür’e hayır Platformu üyesi TMMOB öğrenci üyesi Görkem Durmuş: “Bizim bölgemizde de bu bölgede olan tesislerin aynısı var. Bizler de büyük bir mücadele verdik. Artvin Cerat tepe bölgesinde çeşitli direnişler gösterdik. Her iki yerde de sermayeye karşı mücadelemizi kazandık. Siyanür zehrini topraklarımıza sokmadık. Aynı mücadeleyi burada da gösterme adına Fatsa ve Ünyeli kardeşlerimizin yanında olduğumuzu söylemek istiyorum. TMMOB olarak her zaman böyle olacak. Gereken her türlü mücadelede yanlarındayız” dedi.
Derelerin Kardeşliği Yürütme Kurulu Üyesi Resul Şahin ise yaptığı konuşmasında: “Bu mücadelenin sadece Fatsa”nın olması bu mücadeleyi zayıflatır. Mücadele kültürünü geliştirmeliyiz ki, Murgul’un sorunu Fatsa’nın sorunu olsun. Fatsa’nın sorunu Hopa’nın sorunu olsun. Bu tür mücadeleyi geliştirme adına iradeyi ortaya koymaya çalışıyoruz. Bu mücadelemizi büyüteceğiz. Fatsa bölgesinde 85 HES projesi var ve 43 tanesi projelendirilmiş, bir kısmı yapılmış ve bir kısmı da mahkeme kararı ile durdurulmuştur. Mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir.” dedi.