ZİRAAT ODASI BAŞKANI ÖZGEN “ÜRETİCİLERİMİZ KAR EDECEK”
(2).jpg)
"Tahlilini yaptır, toprağını tanı"
Üreticilerin toprağını tanıyabilmesi için toprak analizi yaptırması gerektiğinin altını çizen Özgen: "Toprak tahlil analizi dönemi içerisindeyiz. Daha önce nisan ayında toprağa verilen gübrenin değerini kaybetmesinden dolayı ekim, kasım, aralık ayları toprak tahlili için en uygun zamandır. Biz bölgesel olarak baktığımızda bölgemizdeki üreticilere toprağını tanıması için tahlil yaptırmasını söylüyoruz. Bu işlemlere 'Tahlilini Yaptır, Toprağını Tanı' sloganıyla başladık. Toprak analizi yapıldığı takdirde bölgemizde yetiştirilen ürünlerde kalitenin ve verimin artmasıyla birlikte üretimin de artması sağlanır" dedi.
"Üreticilerimiz kar edecek"
Üreticilerin toprak analizi yaptırdığı takdirde gübreleme için toprağın ihtiyacını görebileceklerini ve bundan dolayı da hem fazla gübrelemeden kurtulup, hem de maddi açıdan kar edeceğini ifade eden Özgen: "Gübreleme konusunda 'Toprak ne ister, fazlasını kabul eder mi?' gibi soruları vatandaşlarımız toprak analiziyle öğrenir. 20 tonluk araziye 2 ton gübre atsak ve 800 TL'den hesaplasak 1600 TL gibi bir para kaybı olacak. Eğer ki, toprak analizi olursa ve toprağın değer ölçümü yapılırsa fazla gübre kullanılmaz. Böylelikle üretici maddi açıdan da kara geçmiş olacak. Üretici toprağına 600 TL'lik gübre kullansa 1000 TL üreticide kalır. Toprak tahlili yapılması üreticiye ekonomik katkı sağlar. Şu anda tabii ki, bütün üreticilerimiz toprağını alıp analize getirirse; sırasıyla tüm üreticilerimizin toprağını inceleyip ne şekilde gübre kullanmaları gerektiği açısından bilgilendireceğiz" diye konuştu.
"Mühendislerimiz öğretecek"
Odaya bağlı ziraat mühendislerinin üreticilere toprak analizi için bilgi vereceğini söyleyen Özgen: "Odamız bünyesinde 16 tane ziraat mühendisimiz var. Ziraat mühendislerimiz gidip her üreticiye bir defa analiz için toprağın nasıl alınacağını gösterecekler ve üreticiden toprak alacaklar. Bu sayede üreticimizin toprağı incelenmiş olacak. Biz her konuda üreticinin yanında olacağız. 21 tane meclis arkadaşımla aynı fikirdeyiz. Üreticilerimizin odaya ödediği aidatı kullanarak son kuruşuna kadar o doğrultuda hizmet ederek, üreticimizin emeklerinin karşılığını almaları için en gerekiyorsa yapacağız" şeklinde sözlerini noktaladı.
Karadenizin simgesi ve geçim kaynağı olan fındık için, her yıl farklı zamanlarda verilen alan bazlı gelir desteği başvuruları uzun bir süre önce başladı. Bu kapsamda üreticilerin mağduriyet yaşamaması noktasında uyarıda bulunan Fatsa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özgen, "2013 yılı için alan bazlı gelir desteklemesi noktasında son müracaat süresi 31 Aralık'tır. Biz üreticilerimizin bu konuda duyarlı olmasını son günü beklememelerini rica ediyoruz" diye konuştu.
"Bu yıl sıkıntı yaşanmaması için..."
Hükümetin geçen yıl alan bazlı gelir desteği geç vermesine rağmen bu yıl ödemelerin erken olabileceğini belirten Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özgen, "Alan bazlı gelir desteği almak isteyen vatandaşlarımızın kesinlikle 2013 yılının Aralık ayının 31'ini beklememesini rica ediyoruz. Dosyalarının bir an evvel Ziraat Odalarından çiftçilik belgelerini alıp, İlçe Tarım Müdürlüğüne dosyalarını teslim etmelerini rica ediyoruz. Bu kapsamda şu an itibarîyle başvuru yapmayan üreticilerimiz var. İlçe Tarım Müdürlüğü çiftçilerin isim listesini bize bildiriyor, biz de muhtarlar aracılığıyla üreticilerimize süre veriyoruz. Bu kez tarih konusunda uzatma şansı yok. 11 ay içerisinde başvuru yapmayan çiftçi zaten yaptırma niyetinde değil gibi görünüyor. Bu nedenle geçen yıl yaşanan sıkıntının bu yılda yaşanmaması için üreticilerimiz lütfen başvurularını yapsınlar" dedi.
"Herkes ilgi alanıyla uğraşmalı"
Geçtiğimiz gün Ticaret Borsasında kivi üreticilerinin sorunlarına çözüm bulunması için düzenlenen toplantı da öne çıkan konu başlıklarına değinen Başkan Mehmet Özgen, "Şimdi herkesin ilgi alanı farklı. Borsa'nın alanı pazara inmeyle alâkalı, pazarla alâkalıdır. Bizim ilgi alanımız kivi üreticilerinin, kivi üretiminde verimliliği, kalitesi, yetiştirme şeklidir. Yani biz kivi üretiminde üreticileri bilgilendirmekteyiz. Pazarla alâkalı Ziraat Odaları’nın söyleyebilecekleri hiç bir şey yok. Üreticileri sadece teknik konularla alakalı bilgilendirmektedirler. Tabiî ki, kivi üreticileri de bizim üreticilerimizdir. Kivi üreticilerinin bize talepte bulundukları tüm sorularına zaten biz cevap veriyoruz. Mühendis lerimizi göndererek onlara kivinin yetiştirilmesinden budanmasına kadar her türlü bilgiyi vererek her şekilde yardımcı oluyoruz. Şu an odamızda görev yapan bütün mühendislerimizin hepsi bahçelerde ve herkesin ilgi alanı değişiktir. Bu bağlamda herkes kendi ilgi alanıyla uğraşırsa daha başarılı olur diye düşünüyorum" dedi.