Terzi Fikri mezarı başında anıldı

5 Mayıs 1985 günü Amasya Askeri cezaevinde hayatını kaybeden eski belediye başkanı Fikri Sönmez, Kabakdağı köyündeki mezarı başında ailesi, sevenleri ve mücadele arkadaşları tarafından anıldı.
1938 Ordu Kabakdağı köyü doğumlu olan Fikri Sönmez, 60'lı yıllardan itibaren Karadeniz'deki sol ve devrimci hareket içerisinde yer aldı. TİP üyesi oldu, Dev-Genç saflarında mücadele etti. 12 Mart darbesi sonrası THKP-C davasında 2 yıl kadar tutuklu olarak yargılandı 1974 affıyla tahliye oldu. Giresun, Ordu, Samsun illerinde Devrimci Yol örgütlenmesinde aktif faliyet yürüttü.
Fikri Sönmez, 14 Ekim 1979’da Fatsa’da halkın büyük desteği ve Devrimci Yol'un bağımsız aday göstermesi sonucu, Belediye Başkanı seçildi. Yürüttüğü yerel yönetim deneyimi ile kısa sürede halktan her kesimin ilgi odağı oldu. Bütün Türkiye, Fatsa'da yükselen demokrasi ve halkın katılımını konuşur oldu.
NOKTA OPERASYONU
Fikri Sönmez de Nokta Operasyonu sonucu Fatsa'daki devrimcilerle birlikte gözaltına alınıp günlerce işkencelerden geçirildi. Tutuklanıp 12 Eylül Askeri darbesini cezaevinde karşılayan Fikri Sönmez, orada da eziyetlere maruz kaldı. Fikri Sönmez, 5 Mayıs 1985 günü Amasya Askeri cezaevinde rahatsızlanarak hayatını kaybetti.
ÖLÜMÜNÜN 27. YILINDA ANILDI...
Terzi Fikri Sönmez, 5 Mayıs Cumartesi günü ölümünün 27. Yılında mezarı başında ailesi, sevenleri ve Fatsalı mücadele arkadaşları tarafından anıldı.
1988 yılından itibaren her yıl, 5 Mayıs tarihinde Terzi Fikri’nin evinin önünde toplanan dostları, bu yıl da yine evinin önünde toplanıp, Kabakdağı köyüne giderek Terzi Fikri’yi ziyaret ettiler. Bu yıl yapılan anmaya Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenlerinin temsilcileri de katıldı.
FATSA ONU UNUTMADI
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Fatsa yerel basınında anma etkinliği için Sönmez ailesi ve dostları adına ilanlar verilerek, bir ayrım yapılmadan tüm Fatsalılar anmaya davet edildi. Mezar başında yapılan anmada örgütsel simge, pankart ya da benzer argüman kullanılmadı. Fikri Sönmez'in yakın arkadaşları, kapsayıcı olmak için bu konuda yıllardır aynı hassasiyetle davrandıklarını söylediler.
TERZİ FİKRİ'Lİ ANILAR...
Fikri Sönmez'in mezarı başında yapılan anmada, kısa konuşmalar yapılıp anılar paylaşılırken, duygulu anlar yaşandı.
Fikri Sönmez'in hem köylüsü olan hem de o dönemde yakın mücadele arkadaşlarından olan Hüseyin Uygun’un hoşgeldiniz konuşmasıyla başlayan anmada, söz alanlar arasında EDP Parti Meclisi üyesi Suat Baysal, Ahmet Cevat Güney, Ali Rıza Demirci, İsmet Hosaflıoğlu (Maraşal), HDK Samsun Kadın Meclisinden Makbule Efe ve Sedat Göçmen de vardı.
Bu yılki anmaya katılamayan Fikri Sönmez'in oğlu Naci Sönmez ve 80 sonrası Fatsa'daki süreçte hep yer almış olan Emin Yaşar’ın yazılı mesajları, anma sırasında EDP Fatsa ilçe Başkanı Taylan Şendur tarafından okundu.
AYŞE MAKAR DA
ZİYARET EDİLDİ
Fikri sönmez anmasının ardından, katılımcılar topluca 12 Eylül sürecinde, askeri operasyonlar sırasında, henüz 17 yaşında öldürülen Ayşe Makar’ın mezarını ziyaret ettiler. Ayşe’nin mezarı başında da duygulu anlar yaşandı. Ayşe Makar da Kabakdağı köyünde doğup büyümüş ve genç yaşta devrimci mücadele içinde yer almıştı.