Telli Sistemle Dönüme 10 Ton Meyve

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, kiraz, elma ve armut gibi bodur meyveciliğin bölgede %100 sorunsuz yapılabileceğini, ülke olarak modern meyveciliğin hayata geçirilmesi gerektiği uyarısında bulundu.
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, gazetemize yaptığı açıklamada, meyve ve fındık ağaçlarında modern üretime geçilmesi gerektiğini söyledi. Modern üretimin önemine değinen Karadeniz, şunları kaydetti: “Biz fidanı dikip öylece bırakıyoruz. Fidanlar dikildikten sonra sürgünler kesilmelidir, kesilen gövdeden süren sürgünlere telli sistemle şekil verilmeli. Bu uygulamayla meyvecilikte dönüme 8 –10 ton verim alınabiliyor. Kolay ve verimli bir yetiştiricilik olan bodur meyvecilikte, yani kontrol edilebilir fidanlarla dönüme 10 ton hasat almak daha kolay. Bölgemiz, elma armut ve kiraza çok uygun bir yöredir, yüzde 100 sorunsuz yetiştirilebilecek meyvelerdir. Modern meyveciliği bizimde ülkemizde mutlaka hayata geçirmemiz gerekiyor.”
Kırık dal uygulamasıyla 1. sınıf meyve üretilebilir.
Budamada kesilecek dalı kesmeyerek kırıldığını söyleyen Karadeniz, “Kırılan yerden bitki güneş enerjisini emiyor. Emilen güneş enerjisi köke gitmeyip dalda kalıyor. Gelecek yıl kırılan dalların üzerindeki meyveler 1. sınıf meyve olarak yetişiyor. Bir yılın ardından ise kırılan dal kesiliyor” dedi.