KUTSİ YEREBASMAZ SİYASETTE HER ZAMAN VARIM
.jpg)
AK Parti Ordu Milletvekili aday adaylarından Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Bürokratı hemşehrimiz Kutsi Yerebasmaz, gazetemizi ziyaret etti; Yerebasmaz’la seçimin son haftasında siyasi bir sohbet gerçekleştirdik. Yerebasmaz sorulara içtenlikle cevap verdi ve siyasette bundan sonra her zaman olacağını söyledi.
Kaç yıldır Bürokrasidesiniz?
25 yıldır bürokrasideyim. Bürokrasiye önce bankacılık yaparak başladım. Daha sonra 6 yıl Ulaştırma Bakanlığına bağlı Devlet Hava Meydanları İşletmesinde görev yaptım. 1993 yılında eski Tarım ve Köy İşleri Bakanımız ve hemşerimiz Sayın Refaaddin Şahin döneminde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığında görev aldım. Burada Bakanlık Özel Kalem Müdürlüğü, Bakan Danışmanlığı, Bakanlık Müşavirliği görevlerinde bulundum. 2005 yılında şu anki Tarım Bakanımız Sayın Mehdi Eker’in Özel Kalem Müdürü olarak tekrar atandım. 2006 yılından bu yıla kadar aynı Bakanlık bünyesinde Daire Başkanı görevinde bulundum. Kanun gereği seçimler dolayısıyla istifa ettim.
Siyaset fikri nereden geldi?
Siyaset esasen her kesimden insanın sıklıkla ilgilendiği, yaşadığı bir gerçektir. Bürokrasi de çoğunlukla siyaset ve siyasetçi ile haşır-neşir olunan bir çalışma yaşamıdır. Özellikle 1993 yılından beri hep Bakanlarla çalışınca ister istemez zaten bil fiil siyasetin içerisinde oluyorsunuz. Siyaset benim ailemde de var. Benim babam parti ilçe başkanlığı ve Belediye Başkanlığı yapan bir kişiydi. Yani bu siyaset fikri bana bir gece rüyamda gelmedi. Aktif olarak bu döneme rast geldi. Aslında daha önceden de siyasetin içerisinde olabilirdim ama Rahmetli Babamın uzun yıllar süren ciddi hastalıkları oldu. Belki de bu yüzden bu döneme kaldı. Artık siyasette var olduğumu tescil etme döneminin geldiğini düşünüyorum.
Aday olma nedeniniz bürokraside yükselmek için mi yoksa bölgeye hizmet etmek için miydi?
Tabi ki bölgeme ve bölgemin insanına hizmet amacıyla aday oldum. Bürokraside yükselmek için aday oldu söylentilerini anlamsız ve yakışıksız buluyorum. 25 yıllık memuriyetimin 18 yılını Bürokrasinin yüksek görevlerinde geçirdim.2 ayrı Bakana 2 kez Özel Kalem Müdürlüğü yaptım. Daire Başkanlıkları yaptım. Benim şartlarımda bürokraside şu anda 3 tane Fatsalı daire başkanı yoktur. Hâlbuki çok sayıda hemşehrimizin bu görevlerde olması gerekir. Biz Fatsa’ya büyük ilçe deriz, Karadeniz’in en büyük 2. 3. ilçesi deriz, önemli insanlarımız var deriz. Evet, çok doğru ancak bürokraside öyle olmuyor 10-15 Fatsalı daire başkanı, 2-3 Fatsalı genel müdürün, müsteşarın yetişmesi gereken bir bölge. Ancak vaziyete baktığınızda durum böyle değil. Başkaları, delisine bile sahip çıkarken; sen kendi öz değerine de sahip çıkamıyorsan herhalde biraz oturup düşünmek gerek! Ben Bürokraside bulunduğum süreçte her mevkide hizmetimi sürdürdüm, aday olma sebebim memleketime ve hemşehrilerime daha fazla hizmet etmektir.
Aday listeleri
açıklandıktan sonra
neler düşündünüz?
Doğrusu ben aday olacağımı düşünüyordum. Kırgınlık yok dersem kendime haksızlık yapmış olurum, var dersem listeyi oluşturan partinin yetkili kuruluna haksızlık etmiş olurum. Neticede genel merkez birçok kriteri değerlendiriyor. Asıl olan herkes açısından sonuçların hayırlısı olmasıdır. Ama ben siyasette kırgınlık olmaması gerektiğine inananlardan birisiyim. Aday listeleri açıklandıktan sonra bürokrasiden istifa edenler kanunen geri dönebiliyorlar. Ama benim gerek terbiyem gerekse siyasi ahlakım nedeniyle aday seçilen arkadaşlarıma destek vermek amacıyla görevime geri dönmedim. Aday arkadaşlarımla birlikte Ordu’nun tüm ilçelerini tekrar tekrar dolaşıyoruz. Tüm siyasi etkinliklere katılmaya gayret ediyorum. Seçim bitene kadar da partimin destekçisi olarak buradayım.
Aday seçilmeyen bazı kişiler listeyi bir kişi yaptı diye sitemleri oldu
sizin de böyle bir
siteminiz var mı?
Listeleri 12 kişilik bir komisyon belirliyor. Bu liste başarılı olmak için yapılmış bir listedir. Bu listede ilk başlarda listede Fatsalı aday yok şeklinde tepkiler oldu. Tabi bunlar muhalif olan kişilerdi. Listede Fatsalı aday olsa bile bu tepkiyi verenler zaten oy vermeyecek olan kişilerdi. Fatsa’dan aday yok deniyor ama Fatsa havzasından İhsan Bey aday. Bu bölgeyi yıllardır temsil eden siyasetçimiz nereliydi, Kumrulu’ydu. Fatsa’yı gerektiği gibi temsil etmedi mi? Etti. Şimdi arkadaşımız temsil etmeyecek mi? Tabi ki edecek.
Aday adaylığı ve sonraki süreçlerde neler yapıyorsunuz ?
Aday adaylığı için önce Kamudaki görevimden 9 Mart tarihi itibarıyla istifa ettim.10 Martta Fatsa’ya geldim. Maalesef çok kısıtlı zaman olmasına rağmen 8 gün boyunca Ordu’nun tüm ilçe ve beldelerinde AK Parti teşkilat ve Belediyelerini ziyaret ettim. 19 Martta yapılacak temayülde oy kullanacak delegelere ulaşmaya çalıştım. Siyasetin birçok versiyonuna şahit ve muhatap oldum. Temayül seçiminden sonra tüm aday adayları gibi 11 Nisan’ı yani Milletvekili aday listelerinin açıklanmasını bekledim. Aday olan arkadaşlarımın Ankara Arena salonundaki Türkiye’ye tanıtım töreninde bulundum. 22 Nisanda Ordu’ya geldim. O tarihten bu güne kadar da aday, aday adayı, teşkilat mensubu arkadaşlarımla Ordu’nun hemen tüm ilçe ve beldelerini dolaşıyorum. 12 Haziranda Fatsa’da oyumu kullanıp, 14 Hazirana kadar burada kalacağım. 15 Haziranda da Ankara’ya döneceğim. Bildiğiniz gibi Eşim ve 2 çocuğum orada yaşıyor. 20 Haziranda da tekrar eski görevime dönerek işime başlayacağım.
Son bir mesajınız var mı? Ve 6’da 6 olmaması durumunda bir tahmininiz var mı?
Ben siyasette var olduğumu tescil etmek için aday oldum. Bundan sonra da siyasette olacağım. Fatsa siyasetinde de Ordu siyasetinde de genel siyasette de olacağım. Bunu ahlaklı erdemli bir şekilde yaptığıma inanıyorum. Aday arkadaşlarıma destek için buradayım ve olmaya da devam edeceğim. Tahminime gelince; elbette tüm AK Partililer gibi 6’da 6 bekliyoruz. Diğer Partililerin adayları da bizim memleketimizde yetişen mümtaz kişilerdir. Keşke 19 kişi seçilebilse! Siyasette her sonuç hayırlı sonuçtur. Güzide Memleketimiz için en hayırlısı neyse o olsun…