HEM FINDIĞA HEM DE ÜRETİCİYE EN BÜYÜK MÜJDE: "LİSANSLI DEPOCULUK İÇİN İLK ADIMLAR ATILIYOR!"

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ortaklığında kurulacak TMO–TOBB Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin ana sözleşmesi, karşılıklı olarak atılan imzalarla resmiyete kavuşturuldu.
Toplam sermayesi 51 milyon lira olarak belirlenen şirkette, TMO yüzde 48, TOBB yüzde 49, Ordu İl Özel İdaresi yüzde 2, UMAT AŞ yüzde 0,5 ve Gümrük ve Turizm İşletmeleri AŞ yüzde 0,5 ortak bulunuyor. Tarım ürünlerinin güvenli, sigortalı, uzun süreli ve sağlıklı bir şekilde depolanması amacıyla çıkartılan, Lisanslı Depoculuk Kanunu ve yönetmeliklerinin pilot bir şirket aracılığıyla uygulanması ve diğer kurulacak şirketlere örnek teşkil etmesi için TOBB ve TMO'nun ortak şirket kurması öngörülmüştü. Yapılan çalışmalar sonucunda şirketin ana sözleşmesi 5 Şubat'ta imzalanarak, tüzel kişilik kazanılması açısından Ticaret Sicili'ne gönderildi.
ÜRÜNLER, SENET ÜZERİNDEN EL DEĞİŞTİREBİLECEK
Lisanslı depoculuk faaliyetleri, özellikle fındığın tüccarlara emanete bırakma konusunu sona erdirmesi depolanması için yaygın bir sistem oluşturulması ve dolayısıyla ticaretinin kolaylaştırılması açısından büyük önem taşıyor. TMO'nun konu ile ilgili olarak internet sitesine konulan duyurusunda, lisanslı depoculuk sistemi ile ürünlerin emniyeti ve sağlıklı ortamlarda depolanmasının sağlanacağı, ürünlerin sınıf ve dereceleri yetkili sınırlandırıcılar tarafından saptanacağı belirtildi. Sistem uyarınca, lisanslı depo işleticileri, kişiler arasında ayrım yapmaksızın tarım ürünlerini kabul edecek. Ürününü hasat dönemi sonrasında satmak isteyen üreticiye depo sağlanarak üreticinin ihtiyacı olduğu dönemde ürününü değerlendirmesine olanak verilecek ve piyasadaki ürün arzının daha uzun bir döneme yayılması sağlanacak.
ÇİFTÇİ MAKBUZ SENETLERİNE DAYALI OLARAK KREDİ DE ALABİLECEK
Ürünün fiziki olarak yer değişimi olmadan mülkiyetini temsil eden ürün senedi aracılığıyla el değiştirmesi mümkün olacak ve bu bağlamda ürün senetlerinin hububat borsalarında işlem görebilecek, böylece borsalar geliştirilecek. Ürün senedi aracılığı ile kredi kullanımı yaygınlaştırılacak. Nakliye masrafları ve ürün kayıpları azaltılacak. Hububat ticareti kayıt altına alınacak, böylece vergi gelirleri artırılarak milli gelire katkı sağlanacak. Duyuruda, şirketin, TMO'nun umumi mağazacılık faaliyetlerindeki bilgi birikimi ve deneyimini, TOBB;nin ise özel sektör ile ilgili tecrübe ve dinamiklerini kullanmak suretiyle lisanslı depoculuk faaliyetinde bulunacağı ve sistemin geliştirilmesinde önemli bir işlevi yerine getireceği kaydedildi.
Alım sezonunu hasat mevsimi dışına yaymak isteyen TMO, umumi mağazacılık faaliyeti kapsamında, emanete alım uygulaması kapsamında depolarını çiftçilere kullandırıyor. Böylece, hasat dönemlerinde ürünlerin hepsinin piyasaya çıkarılması, bu nedenle fiyatların aşırı düşmesi önlenirken, üreticinin yıl içindeki fiyat artışlarından yararlanması sağlanıyor. Çiftçinin hasattan hemen sonra ürünün piyasaya indirmesi nedeniyle hem alımda hem de depolamada önemli sorunlar yaşanıyor. Lisanslı depoların faaliyete geçmesi ile özellikle fındık ve hububat gibi ürünlerin hasat döneminde hemen piyasaya inmesi önlenecek. ''Tarımın ürün barajı, ürün bankası'' olarak nitelendirilen lisanslı depolardan, tüccar veya sanayici istediği zaman istediği kalitede ürünü alabilecek. Çiftçinin ürününü depoya bırakma imkanı sağlanması nedeniyle TMO'nun finansman yükü de azalacak. Lisanslı depoculuk sistemi işlemeye başlayınca, makbuz senedine dayalı piyasa işlemlerinin de artması öngörülüyor. Sistem devreye girince, çiftçi, ürününü depoya koyup, ürüne dayalı değerli kağıtları borsada satabilecek. Yani, çiftçi ürününü artık ''cebinde taşıyıp'', satabilecek. Borsalara, kamyon, traktör değil, makbuz senetleri gelecek. Çiftçi makbuz senetlerine dayalı olarak kredi de alabilecek.