Bitki Koruma Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Emin Şahin, "Fındık kokarcası yüzünden

Dünyanın en fazla fındık yetiştirilen bölgesi Ordu'da, fındık ağacı zararlılarından ";Fındık Yeşil Kokarcası" ile mücadele kapsamında bir tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Koruma Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Emin Şahin, yine aynı daireden Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Kadir Melan, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Doğan Işık, yine aynı Enstitüden Bitki Koruma Bölüm Başkanı Dr. Kibar Ak konuşmacı olarak katıldılar. Toplantıda İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinden teknik personel, il genelinde görev yapan sözleşmeli personel ve fındık ihracatçıları da hazır bulundu.
Fındık kokarcası hakkında katılımcılara bilgiler veren Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Koruma Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Emin Şahin; "Fındığa pis bir koku veren, tadını, şeklini ve rengini bozan fındık kokarcasının mahsule verdiği zararın yüzde 1R17;e düşürülmemesi durumunda ihracatın tehlikeye gireceğini söyledi. Bugüne kadar fındığın zirai mücadele yönüyle ihmal edildiğini, fındık iç kurdu dışındaki haşerelerin görmezden gelindiğini aktaran Şahin; ";Bunlar içinde fındık kokarcası denilen zararlı öne çıkıyor. Böceğin emgi yaptığı fındıkları ayırma imkânı olmuyor. Bu zararlı yüzde 1'den yüzde 7'ye çıktı. Bunu yüzde 1'e düşüremezsek gelecek yıl ve sonraki yıllarda ihracat tehlikeye girecek. Ülkemiz ürettiği fındığın yüzde 70'ini ihraç ediyor ve 2 milyar dolar gelir elde ediyor" dedi.
İç kurdu ve diğer zararlıların fındıkta verimi etkilediğini ancak kaliteye çok fazla tesiri olmadığını dile getiren Şahin, fındık kokarcasının ise en önemli zararının fındığın kalitesini kötü yönde etkilediği bilgisini verdi. Şahin şöyle konuştu; ";Fındık üzerinde emgi yaptığı yerde renk açılması ve bir süre sonra acılaşmaya neden oluyor. Fındık ihraç ettiğimiz ülkelerde çerez olarak tüketilmiyor. Fındık yabancı ülkelerde çikolata, kek ve pasta sanayinde hammadde olarak kullanılıyor. Dolayısıyla kalitede bozulma olduğunda üretilen ürünün kalitesini de kötü etkileniyor. İhracat yaptığımız ülkeler haklı olarak hammaddenin kaliteli olmasını istiyor. Buna sınır getirdiklerini söylüyorlar. Limit şu anda yüzde 2 gözüküyor ama 2010 yılından itibaren yüzde 1'e düşüreceklerinin sinyalini veriyorlar. Limitin yüzde 1'e düşürülmesi demek şu anki fındık ihracatımızın önümüzdeki yıllarda çok büyük sıkıntılara maruz kalacağı anlamına geliyor. Ülkemizin bu tür sıkıntılara maruz kalmaması için böyle bir çalışma içine girdik" dedi.
Fındık kokarcası yüzünden ürün kalitesinin düştüğünü ve bu durumun rakiplere yaradığını belirten Şahin, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Gürcistan ve Azerbaycan'da çok geniş fındık sahaları kurulduğunu, birkaç yıl sonra bu ülkelerdeki bahçelerden ürün alınmaya başlandığında Türkiye açısından sorunların başlayacağına dikkat çekti.