Görüntülenen Sayı: 2201
2799 | Yayım Tarihi: 6 Eylül 2013 Cuma
  • Ana Sayfa
  • Haberler
  •  Spor 
  • Köşe Yazarları
  • Bunları Biliyor musunuz?
  • Vefatlar
  • Güneşlik
  • Dost Siteler
  • Künye
  • İletişim
  • Son Sayı
Ana Sayfa » Köşe Yazıları » FINDIK FİYATLARI

FINDIK FİYATLARI

Mehmet Şeref KİBAR

Mehmet Şeref KİBAR

bilgi@gunesgazetesi.net
Facebook'ta Paylaş

  Fındık mahsülümüz bu sene tahmin edilenden az. Sadece bizim bölgemizde fındık mahsülü iyi desek fazla mübalağa yapmış olmayız. Bu bölgenin insanı Allah’ın bu lütfunu değerlendirmek durumunda. Ama bizim görüşümüze göre insanlarımız bu fırsatı değerlendirmeli. Fındık fiyatları yükselişe geçmeye çok yatkın ama üreticilerimiz  gereksiz yere fındık satmaya yöneliyorlar ve fiyatların yükselmesine imkan vermiyorlar. Bulunduğumuz bölgede tefecilik çok fazla, insanlar gereksiz yere  bunlardan yaz aylarında para alıyorlar, fındığı da ucuza bunlara veriyorlar. Güya tüccar ona iyilik yapmış, fındığı acele kurutup ona getiriyorlar. Beş kuruş paranın yerine daha fazla fındığı ucuza onlara veriyorlar. Bu da fiyatların yükselmesine fırsat vermiyor. Az bir fırsat  olsa fiyatlar 650 kuruşa çıkıyor. Sonra tekrar 620 kuruşa düşüyor. Faiz dinimizde şiddetle yasaklandığı  şimdiye kadar da faizden abat olmuş tek bir insan olmadığı halde tefeciler kendilerini ben istisnayım zannediyor. Bu yanılgı er geç düzelmek zorundadır.

Biz aslında Kafkas insanıyız, oradan Hopa’ya sonrada Of’a gelmişiz. Oradan da Fatsa’ya gelmişiz. Fatsa’ya gelişimiz 150 seneden fazladır. Tefe ilkönce Of bölgesinde görülmüş. Dindar insanlar utanıyorlarmış. Cami parası felan diye kendi paralarını faize veriyorlarmış. Bu iş bir zaman yürümüş sonra da faizli para verecek insan bulamamışlar. Ben dindar yapılı Of’un tefecilik yapmasına çok üzülüyordum. Of insanı bütün Türkiye’de tur atınca insanlar uyanmışlar artık tefe parası alan bulunmuyormuş. Seneler önce Of’a gidince sormuştum. Veren olsa da artık tefe parası alan  bulunmuyormuş. İnsanlar Türkiye’nin her tarafını gezince tefenin kendilerine çok zarar vereceğini anlamışlar daha da faiz parası alan olmamış. Fatsa’da da zaman içinde tefenin kendilerine zarar vereceğini anlayacaklar ve tefeli para almayacaklar. Bu iş halkımıza bağlı. Onlar tefe almasalar tefe verilecek insan  kalmaz. Tefe böyle son buluyor, almayacaksın. Onun için Allah cc. almayı da vermeyi de yasaklamış. 
Normal bir alış veriş olsa ödeme günü 30 Eylül olur. Tefe alan insanın çok iyi düşünmesi lazım. Allah’ın cc. Kuran-ı Kerim’de defalarca yasakladığı tefenin zaman içinde insanları iflasa götürdüğü, tefeden kalıcı bir varlık elde edemediği aşikardır. Türkiye’de büyük iş adamlarının tefe ile değil ticaret ve sanayi ile büyük varlık sahibi olduklarını görüyoruz. Peygamberimiz, “ rızkın onda dokuzu ticaret ve sanattadır” buyurmuş. Onda biri de tarımdadır. Tefede rızkı meşru yoktur. Tez elden tövbe etmelidir. 
Geçen sezonki yazılarımda vardır. Biz acele ürün satmanın gurbetçiler tarafından yapıldığını düşünüyorduk. Bu da mutlaka var ama asıl büyük sebep tefe parası alan üreticiler. Bunlar fındıklarını acele kurutup, borç ödemeye gidiyorlar. Bu grup insanların ellerindeki fındık satılmadan fiyatların yükselmesi çok zordur. Çaresiz biz bekleyeceğiz. Fındığı emanete vermekte çok yanlış bir iş. Tüccar bu emanet fındığı satıp sermaye yapıyor. Bundan da fındık fiyatlarının artmasına zarar geliyor. Aklı selim sahibi insanların fındığını evinin bir yerinde muhafaza etmesi lazım. Bu saydığımız yerlerdeki fındıkların satılması durumunda fiyatlar yükselemez. Ancak bir şart daha var. Bu sene fındık tespitlerin de çok altında, fındık olan bölgede çok sınırlı. fındığın sekiz liraya çıkması çok mümkün hatta o fiyatı da geçecek. Fındığını saklayan kazanacak inşallah.  

Yalnızca aboneler yorum yazabilir.

Abone Bilgileri

Abone girişi yapınız
Abone Kodu:
Parola:
Şifrenizi almak için tıklayın

  • Hava Durumu
  • Arşiv


Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü






 Güneş Gazetesi © 2005-2025 Her hakkı saklıdır.