Görüntülenen Sayı: 2185
2800 | Yayım Tarihi: 10 Mayıs 2013 Cuma
  • Ana Sayfa
  • Haberler
  •  Spor 
  • Köşe Yazarları
  • Bunları Biliyor musunuz?
  • Vefatlar
  • Güneşlik
  • Dost Siteler
  • Künye
  • İletişim
  • Son Sayı
Ana Sayfa » Köşe Yazıları » FINDIK FİYATLARINDA OYUN

FINDIK FİYATLARINDA OYUN

Mehmet Şeref KİBAR

Mehmet Şeref KİBAR

bilgi@gunesgazetesi.net
Facebook'ta Paylaş

  Fındık fiyatlarında yapıla gelen oyunlar yine başladı. Rekolte azalınca fındık alıcıları ve onların yandaşları hemen ayak oyunlarına başlarlar. Fiyatlar az yükselince hemen geri çekiliyorlar, tecrübesiz esnaf bu oyuna geliyor. Ufak bir yükselişte fiyatları çekiyorlar, buna kanan fındık manavları ve üreticiler hemen fındıklarını satıyorlar. Alıcılarda fiyatları biraz yükseltip indirerek onları yanıltıyorlar ve ellerindeki fındığı alıyorlar. Ama senelerin tecrübesiyle bu işi kavramış insanlar rekolte hesapları yapıyorlar.  Elde kalan fındık talepten daha azsa fındığını satmıyor. Bu ticaretin bir kaidesidir. Artık talebe göre mahsülünüzü satacaksınız. Bizim tesbitlerimize göre şu anda fındığın aşırı bir talebi var. Bu talebi karşılayacak kadar da fındık yok. Fiyatların çıkıp inmesine kanarak mahsulünüzü satmayacaksınız çok zaman geçmeden beklediğiniz fiyat gelecek. Çok aşırı gidip bir nevi fındık karaborsası yapmaya çalışmak da çok mahsurlu. Böyle yanlış bir hareketten de kaçınmak lazım. Bizim için en ideal fiyat İtalya ve İspanya’nın sattığı fiyattır. O fiyatı yakalayana kadar direnmek caizdir, ilerisine gitmekte çok mahsurludur. Avrupalı alıcının ikili oynamasını mutlaka durdurmak lazım.

Fındık üreticisini korumakla görevli kurumlar da bu işi takip etmeliler. Bizim bildiğimiz en başta fındığı korumak Ziraat Odalarının görevleridir. Bunlar da asli görevini yapmaz da bakkallık yaparsa fındık üreticisi ezilir. Para kazanma hırsı bütün kurumları bozar, kurumlardan her türlü ticareti kaldırmak lazım. Kurumlar asli görevleriyle meşgul olsunlar. Bir de denetimsizlik var. Bize göre her kurum ve kuruluşa denetimi mutlaka getirmek lazım. Bizim görüşümüze göre tüm devletin tahsil edebildiği vergi kadar para bu yolda israfla tüketiliyor. Bunlara çare bulmak kolay. Devlet bu paraları  mutlaka denetlemeli ve bunlara ticaret yasağı konulmalıdır. Biz çok zaman geçmeden bu işin yapılacağına inanıyoruz. Bu kurumlara yıllık aidat ödeyen insanlar hiç bir istifade göremiyor. Bir bahane ile evrak bu kurumlara sevk ediliyor ve bunlara üyelerinin ödemek istemediği para zorla tahsil ettiriliyor. Ama devlet kendi vergi alacağına gelince bu dirayeti göstermiyor.  Tahakkuk etmiş nice vergi borçları batıyor. Halbuki bunlar tahsil edilseydi hizmet olarak yine vergisini ödemeyen mükelleflere dönecekti. 
Tekrar konuya gelelim. Ticaret borsalarından aldığımız bilgilere göre, tüccarın ve üreticilerin elindeki fındık talepten az. Bu durumda biraz akıllı hareket edip fındık satmamak lazım. Fındığın alıcılar ve onların yandaşlarıyla fiyatların inip çıkmasına kanmamak lazım. Tahminen söylüyorum, bunca zaman bekletilen fındığı şurada bir ay daha bekletemez miyiz? Elbette ki,  bekletebiliriz. Fındık 7 liraya  çıkana kadar bunu yapmak normal bir harakettir. Kimse kalkıp da siz fındık üzerinden oyunlar oynuyorsunuz diyemez. Bizde bunu kolaylıkla yapabiliriz. Bize kimsenin darılmaya hakkı da olamaz. Bize göre bu sene fındık, üreticinin maliyet fiyatına çok yakın bir fiyatla satıldı. Eğer biz bu senenin fındığını İtalya ve İspanya’nın fiyatına satabilseydik döviz girdimiz de en az 2 milyar dolar daha artış olacaktı. Bu çok önemli bir gelirdir. Belki çok defalar yazmışımdır. Fındık satışından gelen dövizin karşılığında döviz gideri yoktur. Bu döviz bizim dış ticaret açığımızı da azaltıyor. Fındıkdan gelen döviz altın kadar kıymetlidir. 
Elimde Fatsa Güneş Gazetesi var. Karadeniz fındık ve mamulleri ihracaatcıları birliği yönetim kurulu başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, fındıkta fiyat dengesizliğini arz ve talep dengesizliğine bağlıyor. Büyük bir ihracaatcının arz ve talebi ifade etmesi çok güzel. Bizim tüccarlarımızda istikameti düzeltiyorlar. Bu cümle bizi çok mutlu etti. Ancak buradan bir gerçeği de öğrendim. Benim borsadan dış satımı 450 bin ton olarak öğrenmem demek yanlışmış. Burada dış satımın 350 bin tona çıkartılmasından bahsediliyor. Demek ki, doğrusu bu imiş. Biz sayın Gürsoy’a dağlar kadar teşekkür ediyoruz. Şu arz ve talebi iyice ifade  etsin  demek ki, bu işler düzelecek. İnşallah bakanı da görme fırsatımız olacak. 

Yalnızca aboneler yorum yazabilir.

Abone Bilgileri

Abone girişi yapınız
Abone Kodu:
Parola:
Şifrenizi almak için tıklayın

  • Hava Durumu
  • Arşiv


Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü






 Güneş Gazetesi © 2005-2025 Her hakkı saklıdır.