Görüntülenen Sayı: 2150
2799 | Yayım Tarihi: 31 Ağustos 2012 Cuma
  • Ana Sayfa
  • Haberler
  •  Spor 
  • Köşe Yazarları
  • Bunları Biliyor musunuz?
  • Vefatlar
  • Güneşlik
  • Dost Siteler
  • Künye
  • İletişim
  • Son Sayı
Ana Sayfa » Köşe Yazıları » FINDIK FİYATI

FINDIK FİYATI

Mehmet Şeref KİBAR

Mehmet Şeref KİBAR

bilgi@gunesgazetesi.net
Facebook'ta Paylaş

  Fındıkta arz ve talep dengesini bu sene de uygulayamıyoruz. Hz. Peygamber fiyatları arz ve talep dengesinde Allah cc. koyar diye buyurduğu halde biz o peygamberin ümmeti olarak, arz ve talep dengesinde fındık fiyatlarının oluşmasını bir türlü beceremiyoruz. Önümüzde belki 100 seneden beri Brezilya’nın bu arz ve talep dengesiyle kahve fiyatlarını ayakta tuttuğunu gördüğümüz halde yine de bu sistemi uygulamada çekimser kalıyoruz. Belki de vardır bunda da bir hayır. Belki de bu işi yapacak insan şu anda görev başında değildir. Yahutta bu müspet davranışı sonradan farkedecektir. Rahmetli Özal, fındığa alan desteklemeli bir miktar yardım yapılır, fiyatta serbest bırakır diyordu. Rahmetli benim çok sevdiğim bir insandı ama burada yanılmış, o yanılgıda bugünkü hükümete miras kaldı. Bize göre fındık dünyanın en seçkin tarım ürünüdür. Buna devlet desteklemesi gerekmez ama arz ve talep uygulaması mutlaka gerekir. İnşallah bunu farkedeceğiz. 

Şu anda mahsülün hasat dönemindeyiz. Fiyat da çok ucuz. Bu sene işçilik fiyatları da yüksek. 16 yaş ısrarı belki de bu sene fındık işçiliğinin fiyatını enflasyonun üzerinde artırmaya sebep oldu diye düşünüyorum. Şu andaki fiyat fındığın maliyet fiyatını da kurtarmıyor. Yine iş üreticiye düştü, fındığı pazara indirmeyecek. Arz ve talebi inşallah fındık üreticisi uygulayacak. Tarım teşkilatları da üreticiye yardımcı olmalı. Üretici, ne pahasına olursa olsunfındığını satmamalı ve tüccara emanete bırakmamalı. Yeri yoksa evinin bir odasına sıkıştırmalı ve gerekirse üzerinde yatmalı. En önemli borç fındığın hasat edilmesi esnasında yapılan borçtur. Onu bile bir süre bekletmeye çalışmalı. Yetkililerin çok kolay olmasına rağmen bir türlü arz ve talep dengesini uygulayıp fiyatları Allah’ın cc. koymasının  daha hakkaniyetli bir fiyat olacağını idrak etmesi çok önemlidir ama bunu bir türlü yapamıyoruz. Hatta müslüman bir ülkede bunu ilk defa uygulayıp tüm dünyaya örnek olmamız gerekirken bunu bir türlü yapamıyoruz. 
Şu anda fındık üreticisi sahipsiz desek caizdir. Çaresi yok bu fiyat dengelemesini kendisi yapacak. Fındığını ne yapıp edip pazara indirmeyecek, tüccara emanete vermeyecek. Fiyatları gerektiği seviyeye getirmek için başka çare yok. Bu konuyu ilgililere iletemedik. Şansımız da yok değil. Sayın İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin başvekile çok yakın, güçlü bir insan. Konuyu ona götürsek bize mutlaka yardımcı olur ama biz Ziraat Odası Başkanını, Borsa Başkanını ve Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanını bile bir araya getiremiyoruz. Şeklen Fatsa Ziraat Odası’nda bir araya geldik ve işin sonunu getiremedik. Biz de Fatsa’da Ziraat Odası’nın kurucusuyuz. Bir ara Fatsa Hakikat adında bir gazete çıkardık, 25 seneden fazla Fatsa Güneş Gazetesi’nde yazı yazıyoruz. Yaşlı tek bir insanım, bu iş ise bir heyet işidir. Bir heyette en az üç kişiden fazla olmalı. Karadeniz’in güçlü bir ilçesi olan, arkasında da 6 kardeş ilçe bulunan Fatsa’dan 4 kişi çıkaramıyoruz. Ve çıkaramadık. 
Şu anda fındık hasadı yapıyoruz. Bugünkü fındık fiyatı bizim hasat masraflarımızı bile kurtarmıyor. Aklımız alan desteklemesinden alacağımız parada. Biz bunu bir çare olarak görmüyoruz. Fındık devlete yük olacak bir ürün değil ama devletin bu işlerde görevlendirdiği insanlar, fındığı bir depoya kapatıp, çürütmekten başka bir iş yapmıyorlar. TMO fiyatların dengede gittiği bir zamanda gereksiz bir müdahele ile fiyatları düşürdü. Kendi de çürüttüğü ürünü satamadı. Şimdi de bu hatasını değiştirip fiyatların kendi müdahelesinden önceki duruma gelmesine yardımcı olmaya çalışmalı. Bizde fındığı desteklemesi gereken insanlar devlet yüksek fiyat versin demekten başka bir şey bilmiyor. Şimdi zamanda daraldı. Gücü olan herkes üreticinin fındığı pazara indirmemesi yolunda gayret göstermeli. Bir ay fındık satmasak fiyatların yükseleceğini göreceğiz. İş dönüp dolaşıp fındığı koruması gereken kurumlara geliyor. şu anda onlardan üreticiyi uyarmak gereken beyanlar beklemek hakkımız. Basında bu işe destek vermeli, baş sayfadan uyarılar yapmalı. Tahmin ediyorum mevzuata göre belediyeler de bu işle ilgilenmeli. Kalıcı çareleri yine de takip ederiz ama günü kurtarmak çok önemli. Bize göre gücü olan herkese görev düşüyor... 

Yalnızca aboneler yorum yazabilir.

Abone Bilgileri

Abone girişi yapınız
Abone Kodu:
Parola:
Şifrenizi almak için tıklayın

  • Hava Durumu
  • Arşiv


Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü






 Güneş Gazetesi © 2005-2025 Her hakkı saklıdır.